Menu

Prije 13 godina spašen iz kanibalskog plemena, sad se vratio da se suoči s njima Istaknuto

aff555Wawa Chombonggai odrastao je u plemenu Korowai u Zapadnoj Papui, gdje mještani vjeruju da su duhovi krivi za to kad osoba iznenada umre. Klan tradicionalno lovi osobu za koju vjeruju da je zaslužna za neočekivanu smrt, prije nego što je ubiju i pojedu zbog sumnje u zločin.

 

 

Kad su roditelji Wawe preminuli 2006. godine vjerovali su da je to zato što je on vještac i počeli planirati njegovu jezivu smrt. No Kornelius Sembiring, bivši vodič u regiji za australski kanal 7, čuo je o njegovom slučaju i spasio dijete odvevši ga u svom dom na Sumatru prije 13 godina.

  

Wawa sad ima 20 godina i još uvijek živi s Sembringom i njegovom obitelji - zahvalan za drugu priliku u životu. Student znanosti sad se vratio u svoje bivše pleme kazavši da želi ljudima reći kako ne bi trebali ubijati i jesti jedni druge, prenosi Daily Mail.

 

Wawa je prošli tjedan otišao u džunglu sa svojom braćom Wilhelmusom, Devijem i Lepinom, a ponovni susret s plemenom bio je emotivniji nego što je očekivao. Pobožni kršćanin rukovao se s vođom plemena prije nego što su ga je rodbina zagrlila.

 

Wawu koji ne govori engleski susret je preplavio emocijama. Rasplakao se kad je Sembiring govorio za njega. No unatoč srdačnoj dobrodošlici, Wawa se na kraju suočio sa svojom obitelji Korowai oko onoga što se dogodilo s njegovim ujakom, koji je ubijen zbog afere sa suprugom drugog muškarca.

 

"Trebali bismo razgovarati i raspravljati na lijep način kako bismo došli do rješenja. Zašto ubijate tako? Nemamo li rješenje poput razgovora s drugim ljudima ili razgovora s vođama društva?" pitao je.

 

 

Želio je da njegovo pleme nauči drugačiji način života, jer su članovi trenutno "slabi i podložni da ih preuzme druga grupa", rekao je. Wawini ujaci bili su uzbuđeni njegovim govorom i rekli su da žele da mladić postane vođa plemena - daleko od onoga što se s njim umalo dogodilo dok je bio dijete.

 

Wawini su roditelji umrli kad je bio mlad, što je navelo seljane da vjeruju da je loš duh. Iako se vratio na mjesto koje je jednom zvao domom, još uvijek se sjeća vrlo stvarnih prijetnji s kojima se tamo suočio.

 

 

"Da sam ostao u selu, bio bi to rizik", rekao je. Kaže kako pleme vjeruje da je njegov brat Devi također neka vrsta čarobnjaka i prijeti mu slična sudbina. Mlađeg brata htio je odvesti doma sa sobom, no ovaj put nije uspio.

 

Rečeno mu je da će Devi biti siguran pridržava li se uvjeta svog izgnanstva.

 

Usprkos svemu, Wawa polaže velike nade u svoj bivši dom. Napustio je selo u suzama, ali obećao je da će se vratiti.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com