Menu

baner for web jpg

Brčko: Učenici Poljoprivedne i medicinske škole obilježili "Fertility week 2019" Istaknuto

ekFertility week 2019 obilježili su i učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko, koji su godinu ranije, kroz projekat „Šta ako sam šesti“ prošli edukacije članova UG „Beba više“ uz pomoć i podršku dr Jelene Živanović, ginekologa u brčanskom porodilištu, te pedagoga Perice Ivaneka.

 

 

Učenici su održali radionicu pod nazivom „(Ne) plodnost“. O problemu neplodnosti sa kojim se suočava svaki šesti par u našoj zemlji govorili su Katarina Karać, Hamza Čandić, prošlogodišnji učesnici projekta „Šta ako sam šesti“, a na inicijativu predsjednice Vijeća učenika Helene Radić.

 

Osim upoznavanja učenika sa pojmom steriliteta, uzroka njegovog nastanka, terapije kojom se liječi, predstavljen je i desetominutni film „Priča o muškom sterilitetu“.

 

“Sterilitet nije tabu tema. To je problem o kojem se treba pričati. Svaki učenik, ne samo iz medicinske struke, treba da zna o ovom problemu. Naime, svaki šesti par je suočen sa sterilitetom i građani Brčko distrikta na ovaj način, kroz prezentacije i sam razgovor, mogu saznati da u našem gradu postoji udruženje „Beba više“ kome se mogu obratiti, bez predrasude da neće biti prihvaćeni u društvu, izjavila je Helena Radić učenica medicinske škole.

 

Aktivnost učenika podržali su i pozdravili i predstavnici UG „Beba više“ Brčko distrikta BiH.

 

“Učenici Poljoprivredno medicinske škole iz Brčkog oduševili su nas po ko zna koji put. Najprije moram da pohvalim njihovo učešće u projektu koga smo realizovali prošle godine, zahvaljujući podršci Vlade Distrikta Brčko, a i ova prezentacija i njihova zainteresovanost su zaista facinantni, istakao je Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“.

 

On je podsjetio da djeca žele biti informisana i uključena u društvene aktivnosti, što su pokazali aktivizmom i volontiranjem na konferenciji „Dani zdravlja“ koju je organizovao Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

 

Prezentaciji su prisustvovali učenici, profesori praktične nastave i rukovodstvo škole.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com