Menu

Njemačkoj još uvijek fali 1,36 miliona radnika: Pogledajte šta traže Istaknuto

wide fullhd 15317597976 b86a01bd5e oNjemačkoj trenutno nedostaje 1,36 miliona radnika, što je manje nego u drugom kvartalu ove godine ali za 120.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je u utorak Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu.

 

"Iako trenutno traje proces otpuštanja radnika kod nekoliko zvučnih velikih poslodavaca, potražnja za radnicima u manjim i srednjim poduzećima je u porastu", rekao je Alexander Kubs iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji djeluje pri Saveznom uredu za zapošljavanje.

 

On je pritom dodao kako se 1,18 od 1,36 miliona otvorenih radnih mjesta nalazi u preduzećima koje zapošljavaju manje od 250 radnika.

 

Kubs je primijetio da potražnja za radnicima opada u metalurškoj branši, dok je u građevini u daljnjem porastu.

 

"Građevinarska branša trenutno traži preko 147.000 radnika, što je dosadašnji rekord", rekao je Kubs.

 

Potražnja je također i dalje velika u trgovini i uslužnim djelatnostima.

 

U Njemačku se posljednjih godina ponovno povećala radna migracija, pri čemu prednjače nove članice Europske unije poput Rumunjske, Bugarske i Hrvatske.

 

U Njemačkoj je krajem prošle godine živjelo gotovo 400.000 državljana Republike Hrvatske, što je 170 hiljada više nego 2012. godine, godine koja je prethodila ulasku Hrvatske u EU.

 

Sljedeće godine stupa na snagu i Zakon o useljavanju stručne radne snage koji će olakšati useljavanje stručnjaka izvan granica EU-a.

 

Hina

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com