Menu

Vršnjačko nasilje u brčanskoj Prvoj osnovnoj školi manje nego ranije Istaknuto

201119 I OS skola 1 642x336U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

 

 

Psiholog Prve Osnovne škole Brčko Distrikta Dragana Grbić navela je da situacija u ovoj školi po pitanju vršnjačkog nasilja nije alarmantna i da je mnogo manja nego ranije. Najviše zastupljeni obilici vršnjačkog nasilja su verbalno nasilje i u novije vrijeme, zastupljeno je i interenet nasilje koje je teško kontrolisati jer učenici internet mogu koristiti i van škole.

 

Trenutno se u školi održavaju predavanja za roditelje, učenike i nastavnike na temu „Odgovorno roditeljstvo u digitalnom okruženju“.

 

Pedagog Snežana Mitrović, kazala je da je u saradnji sa psihologom i direktorom škole organizovana radionica na temu prevencije i edukacije za borbu protiv interenet nasilja, a I OŠ uključena je u projekat UNICEF-a „Zaštita djece na internetu“.

 

Učiteljica Dijana Jovanović navela je da se kroz svaku nastavnu jedinicu može provesti tema odogovornosti prema sebi i drugima da ne bi dolazilo do nasilja. Ona je dodala da u zaštitu djece od vršnjačkog nasilja mora , uz školu, biti uključena cijelokupna društvena zajednica,a najveća odgovornost i obaveza, kao i ranije, leži na roditeljima djece.

 

Učenici škole kazali su da je nasilje, nažalost, pristuno svuda, ali da je u ovoj školi situacija po tom pitanju dobra. Oni su naveli dobru saradnju sa nastavnicima, psihologom i pedagogom škole, a internet im, osim za zabavu, služi i sticanje znanja koja mogu koristiti u nastavi.

 

Direktor Orijana Milošević kazala je da se nastava u školi odvija po planu i programu, bez zastoja i poteškoća.

 

Izvor/foto:radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com