Menu

Televizija obilježava 94 godine postojanja, vjerujete li joj? Istaknuto

SA .00 00 02 15.Still005Nekada je televizija u domaćinstvima zauzimala centralno mjesto u dnevnoj sobi. Ispred malih ekrana okupljale su se porodice koje bi zajedno čekale glavne informativne emisije. Dolazak daljinskih upravljača obradovao je ljubitelje magične kutije, koji su do tada morali da ustanu da bi promijenili kanal. I danas, većina domova, kafića, restorana, kancelarija, ima televizor.

 

 

"Nemam velikih zamjerki današnjoj televiziji. Najveća zamjerka je ta, što ima toliko televizija i čovjek se pogubi. U tom silnom broju televizija, ima i onoga što ne valja", rekla je spiker Jasminka Šipka

 

Iako su se veličine ekrana promijenile, broj domaćinstava s televizijskim aparatima širom svijeta i dalje raste. Građane smo pitali koliko oni danas gledaju televiziju?

 

"Svaki dan. Najviše pored televizije provodim dane."

 

"Svaki dan gledam televiziju."

 

"Pratim N1, BHT, FTV."

 

"Pa eto pratim otprilike, a da vjerujem baš puno, slabo."

 

Prema nekim komunikološkim teorijama, sve više mladih ljudi udaljava se od onoga što se nekada gledalo na malim ekranima, a što je njihova svakodnevnica. Danas, u njihovom fokusu su zabavni sadržaji, rijaliti programi, filmovi, serije...

 

"Oko 70 odsto građana naše zemlje koristi mobilni internet, to govori da se još više odmičemo od onog nekog velikog ekrana na centralnom mjestu u dnevnoj sobi i da sad svi te svoje ekrane nosimo u džepovima. Kažu, nekad vam je svijet mogao stati u televizijski ekran. a sad vam može stati u džep", rekla je asistent na Fakultetu političkih nauka Lamija Silajdžić.

 

Pojavom televizije, radio pada u sjenu. Ona ipak i nakon 94 godine postojanja, uprkos brojnim transformacijama, koje je prošla na svom razvojnom putu, održala je status najuticajnijeg masovnog medija.

 

"Internet neće u potpunosti potisnuti televiziju, ali će promijeniti sadržaj televizije. Mislim da će se televizija prilagoditi internetu, što se već sada i dešava", kazala je novinar i voditelj Adrijana Kurtišaj.

 

Svako ima svoje razloge zašto voli ili ne voli gledati televiziju. No, televizijski program, koje god da je vrste, uvukao se u pore svakodnevnog života.

http://ba.n1info.com

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com