Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

36. Susreti pozorišta Brčko: Večeras predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ Istaknuto

maaU okvirtu 36. Pozorišnih susreta večeras u Domu kulture u Brčkom sa početkom 19:30 sati održati će se predstava Sarajevskog ratnog teatra „Majka ili sve lutke idu u raj“, po tekstu Nedžma Čizme i režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović.

 

 

"Uvijek društveno angažiran, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju „na sigurnu kartu“. Stoga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst „Majka ili sve lutke idu u raj“, mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici. Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu. Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka“, Dubravke Zrnčić-Kulenović.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com