Menu

Koliko često treba prati farmeke, jorgan, grudnjake, peškire...

farrVećina ljudi koristi resurse neučinkovito, jer prema statistikama, 90 posto odjeće koju peremo nije prljavo. Istovremeno, dok neke stvari previše peremo, na neke koje bi trebalo puno češće prati potpuno zaboravljamo.

 

 


Evo koje su to stvari:

 

Helanke u odnosu na farmerke

 

Čestim pranjem farmerki ispire se njihova boja, a čini se i da polako gube svoj oblik. Osim toga, visoke temperature potiču skupljanje, što će učiniti da vaše omiljene traperice na vama izgledaju drugačije nego kada ste ih kupili.

 

"Želite li sačuvati svoje farmerke? Nikada ih ne stavljajte u mašinu za veš. Bolje ih je prati što rjeđe", kazao je direktor Levisa Chip Bergh koji je priznao da nije prao farmerke više od deset godina.

 

Naravno, ne biste trebali ići u krajnosti. Ali imajte na umu da su farmerke stvorene za kauboje i radnike koji se baš i nisu puno zamarali čistoćom. Dakle, farmerke perite u hladnoj vodi i obavezno ih okrenite iznutra.

 

Kada je riječ o vašim helankama, ukoliko trenirate u njima, trebali biste ih prati nakon svakog treninga, a ako ih nosite svakodnevno, onda ih operite nakon dva-tri nošenja.

 

Sportski grudnjaci u odnosu na obične grudnjake

 

U ispitivanju u kojem je učestvovalo 200 žena trećina je odgovorila da grudnjake peru svake dvije sedmice, dok ostale to čine još rjeđe, s obzirom na to da ne nose isti grudnjak svaki dan.

 

Ukoliko imate nekoliko kompleta rublja, možete ih mijenjati svaki dan i rjeđe ih prati. To im pomaže da zadrže dobar izgled, kao i da očuvaju oblik. Sportske grudnjake biste trebali prati nakon svakog nošenja.

 

Prostirka u kupatilu u odnosu na peškire

 

Peškiri se moraju mijenjati nakon tri-četiri upotrebe, a da biste smanjili broj pranja na svake dvije sedmice, koristite dva peškira tako da svaki od njih dobije priliku da se dobro osuši između upotreba.

 

Prostirke u kupatilu se mnogo više prljaju nego što to možete zamisliti. Mokra tkanina koja se nalazi u toplom kupatilu idealna je za širenje bakterija. Toaletnu prostirku trebalo bi također prati jednom sedmično.

 

Kačket naspram zimske kape

 

Ako isti šešir ne nosite cijelu sezonu jesen-zima, dovoljno je da ga perete jednom u dva mjeseca ili tri puta u sezoni. Većina njih se može lako očistiti u mašini za veš bez narušavanja kvaliteta. Kačkete perite dva puta godišnje.

 

Jorgan naspram deke

 

Ako jorgan perete svaki put kada perete posteljinu, prestanite to raditi. Jorgan trebate prati jednom u dva mjeseca, jer nikada direktno ne dira vašu kožu. Kada je riječ o dekežama u koje se umotate, obratite pažnju na učestalost korištenja. Perite ih jednom mjesečno.

 

Jakna naspram kaputa

 

Jakne treba prati najmanje jednom u tri mjeseca hladnom vodom. Ovo je komad odjeće koji ne dolazi u dodir s golom kožom pa ne zahtijeva često čišćenje. Kada perete kapute, morate biti vrlo pažljivi, jer se većina njih uopće ne može prati.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com