Menu

baner for web jpg

Podignuta optužnica zbog napada na policijske službenike na Prutačama Istaknuto

prutace infoTužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Fazlije Osmanovića (45) iz Brčkog zbog sumnje da je sredinom marta ove godine u naseljenom mjestu Prutače napao uniformisane službenike Policije Distrikta na dužnosti. Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta Osmanović se tereti za napad na službena lica u obavljanju poslova javne sigurnosti od kojih je jedno tjelesno povrijeđeno.

 

 

Osmanović je optužen da je 18. marta, oko 9.00. sati, fizički nasrnuo na policijske službenike u patroli H.S. i R.L., dok su postupali po prijavi razbijanja stakala na objektu trgovinske radnje Ukus u naselju Prutače od prethodnog dana. Optuženom se stavlja na teret da je nezadovoljan prikupljanjem obavještenja protiv njega započeo verbalnu raspravu s policajcem H.S., a zatim ga rukom dohvatio za džep gornjeg dijela uniforme prijeteći da će ga ubiti. U odbijanju Osmanovića obojica su pali na tlo, a optuženi je tom prilikom iz futrole na uniformi povrijeđenog policajca pokušao izvući službeni pistolj – navodi se u optužnici. U tome je spriječen i savladan uz pomoć drugog člana patrole, policijskog službenika R.L., nakon čega je zajednički stavljen pod kontrolu sredstvima za vezivanje.

 

Nakon sprovedene istrage u ovom slučaju, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Osmanovića za krivično djelo Napad na službeno lice u obavljanju poslova sigurnosti (iz člana 353 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Optužnica protiv njega dostavljena je na daljnji krivični postupak pred Osnovnom sudom Brčko distrikta BiH, gdje je u cjelosti potvrđena.

 

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za učinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com