Menu

baner for web jpg

Bivši komandir policije u Brčkom direktor SIPA-e Istaknuto

djuuDo izbora novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) funkciju vršitelja dužnosti direktora obavljat će Đuro Knežević, odlučeno je na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara BiH.

 

 


Đuro Knežević je do sada obnašao dužnost zamjenika direktora SIPA-e, a na poziciju vršitelja dužnosti direktora izabran je nakon isteka mandata dosadašnjem direktoru Perici Staniću. Bh. mediji su u više navrata isticali kako je Knežević funkcioner blizak HDZ-u BiH.

 

Kompletna konkursna procedura za izbor direktora SIPA-e davno je završena, s tim što je imenovanje blokirano u Vijeću ministara BiH. Još uvijek aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predložio je državnoj vladi da za direktora ponovo imenuje Stanića koji je blizak SDS-u.

 

S ovim prijedlogom se nije složio HDZ BiH koji je putem svojih ministara u Vijeću ministara BiH zaustavio imenovanje rukovodećih funkcionera bh. sigurnosnih agencija. Ranije je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno kazao kako će imenovanje novih direktora SIPA-e i OSA-e izvršiti novi saziv Vijeća ministara BiH.

 

Informativni portal Klix.ba još ranije je pisao kako postoje dva načina na koja je moguće regulisati pitanje rukovođenja SIPA-om. Prvi je da Vijeće ministara BiH na sjednici konstatuje istek mandata Staniću i da za vršitelja dužnosti direktora SIPA-e imenuje njegovog zamjenika, a drugi je da Stanić, uprkos isteku mandata, ostane direktor u tehničkom mandatu sve do izbora novog.

 

S obzirom na to da se Stanić morao vratiti na posao u Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, gdje je radio prije imenovanja za direktora SIPA-e, Vijeće ministara BiH moralo je imenovati njegovog zamjenika za vršitelja dužnosti direktora.

 

Mandat Staniću istekao je 5. novembra 2019. godine, a mandat zamjeniku direktora SIPA-e Đuri Kneževiću ističe 26. maja 2022. godine.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com