Menu

„Ženski razgovori“ u Brčkom Istaknuto

zennnU organizaciji sarajevske Fondacije CURE, u saradnji sa zaštitnicom ženskih prava Anom Kotur iz Brčkog u sklopu projekta “Feminist policy advocacy in BiH” u Brčkom se održava Zalagački forum pod nazivom “Ženski razgovori“. Kotur koja je i moderatorica foruma je istakla da je BiH u novembru dobila preporuke Komiteta koji se bavi eliminacijom diskriminacije nad ženam, i tim povodom su se željele pomoći zalagačke aktivnosti u lokalnim zajednicama.

 

 

„Jako je važno da razumijemo da položaj žena potiče iz lokalne zajednice i da se zapravo tu i mjenja. Ključno je da razgovaramo sa našim partnerima o toj problematici Cilj „Ženskih razgovora“ je da pokrenu dijalog u lokalnim zajednicama i da animiramo zaštitnice ženskih prava da se aktivnije uključe u reformske procese“, kazala je Kotur.

 

Jedna od učesnica foruma je bila i Lidija Ljubojević, zastupnica u Skupštini BDBIH, koja je o ravnopravnosti žena u Distriktu naglasila da bi se tu moglo biti i uspješniji.

 

„Ali svakako da se trudimo i moje prisustvo u politici jeste bio jedan od interesovanja da zajedno sa ostalima poboljšamo status žene u našoj lokalnoj zajednici, prevashodno da zaštitimo žene od nasilja“, dodala je Ljubojević.

 

Predsjednik Udruženja „Beba više“ Željko Lazarević, istakao je da im je želja da promjene svijest kada je riječ o problemu steriliteta koji se tradicionalno nepravedno vezuje za ženu

 

„Sve ono što radi ovo udruženje jeste upravo ta podrška ženama. Kadas epriča o preblemu steriliteta žene su te koje nose najveći teret.Ne mislim samo na očekivanja sredina, već i na taj medicinski momenat kroz koji prolaze. Zato smatram da mi muškarci možemo bar nekim aktivizmom da učinimo neke sistematske promjene koje bi svakako olakšale život ženama“, rekao je Lazarević.

 

http://radiobrcko.ba

 

forum 642x336

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com