Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Iduće sedmice u Beogradu odluka o izručenju Osmana Osmanovića u BiH Istaknuto

osmmAdvokat Mirsad Crnovršanin rekao je za Klix.ba da će u ponedjeljak u Beogradu biti održano ročište na osnovu zahtjeva BiH za izručenje Osmana Osmanovića.

 

 


"Očekujemo da će Viši sud u Beogradu prihvatiti zahtjeva za izručenje Osmana Osmanovića koje je Tužilaštvo BiH uputilo jer smatramo da su ispunjeni svi zakonski uslovi iz Međunarodnog ugovora između BiH i Srbije o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima", rekao je Crnovršanin.

 

On ističe da je ugovorom eksplicitno navedeno da će se kod krivičnog djela ratnog zločina posebno voditi računa o državljanstvu osobe koje se traži izručenje kao i njegovom prebivalištu i s tim u vezi obaveza Srbije je da ispoštuje taj ugovor i da osumnjičenog izruči BiH.

 

Advokat Crnovršanin nam je kazao da je Osmanu Osmanoviću narušeno zdravlje i da ima veoma povišen pritisak, ali da očekuje izručenje BiH.

 

"Smatra da nema dokaza za njihovu krivnju. Osjeća se nevinim čovjekom jer je uhapšen na bazi krivične prijave koja je podnesena protiv njega. Također je mišljenja da mu medicinsko osoblje u Beogradu ne može pružiti adekvatnu pomoć koja mu je potrebna", rekao je advokat Osmanovića.

 

Osman Osmanović je državljanin BiH kojeg je uhapsila srbijanska policija 24. novembra, a da prethodno uopće nije postojala istraga protiv njega, s obzirom je istraga otvorena tek sutradan, odnosno dan nakon što je uhapšen.

 

Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik HVO-a Osman Osmanović uhapšen je na Graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com