Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Kroz video igre do bogatstva: Gameri su najplaćeniji YouTuberi na svijetu Istaknuto

gamersh1Video igre postale su veliki biznis na YouTubeu koji privlači milione gledatelja željnih svojih omiljenih igara i sudjelovanja u aktivnim YouTube zajednicama. Tome svjedoči činjenica da su najplaćeniji YouTuberi upravo gameri.

 

 

Doseg YouTube-ovih najboljih gamera je neupitan. Felix "PewDiePie" Kjellberg nedavno je postao prvi samostalni tvorac koji je dostigao stotinu miliona pretplatnika, a velika većina njegovih video zapisa fokusirana je na igranje igara, piše Business Insider.

 

Drugi YouTuberi poput Marka "Markipliera" Fischbacha i Daniela "DanTDM" Middletona zarađuju više od deset miliona dolara godišnje i imaju više od 20 miliona pretplatnika. Prema analizi Forbesa, pet od deset najplaćenijih YouTubera su gameri koji se snimaju dok igraju igre.

 

Kreatori YouTube video sadržaja najčešće koriste popularne igre poput "Minecraft" i "Grand Theft Auto" kao pozornicu za zabavu, ubrizgavajući u video vlastitu ličnost i smisao za humor. To rade gameri širom svijeta, pa i u našoj zemlji gdje je među poznatijima Sarajlija Adnan Cerić zvani CeriX.

 

Ovi uspješni YouTuberi ne osvajaju svoju publiku samo igrom, već su upravo oni najvažniji dio emisije. Uz brojne šale i ludovanja tokom igranja oni zabavljaju gledaoce i zadržavaju ih na svojim kanalima.

 

Najplaćeniji gamer koji se nalazi na šestom mjestu Forbesove liste najplaćenijih YouTubera je Preston Arsement sa godišnjom zaradom od 14 miliona dolara. Odmah nakon njega dolaze Felix Kjellber o Mark Fischbauch sa zaradom od 13 miliona dolara. Na devetom mjestu Forbesove liste je Daniel Middleton koji godišnje zarađuje 12 miliona dolara, a pola miliona manje od njega zaradi Evan Fong.

 

Ovi gameri svoja bogatstva nisu ostvarili samo od pregleda na YouTubeu već i od sponzora koji im rado plaćaju prikazivanje proizvoda i usluga na njihovim kanalima.

 

Međutim, pitanje je koliko je ovaj biznis moguće izdržati. Gamer PewDiePie nedavno je najavio povlačenje s YouTubea govoreći koliko ga YouTube iscrpljuje.

 

"Kada radite kao kreator internetskog sadržaja vaše prisustvo na mreži mora se neprekidno kretati prema naprijed i budući da vaš posao ovisi o njemu, postaje teško stisnuti kočnicu. Kada ste blagoslovljeni mnogim mogućnostima, teško je reći ne, a lako se možete suočiti s brojnim obavezama koje ne možete izdržati", kazao je PewDiePie.

 

Izgraditi višemilionski brend putem YouTubea nije lako, bilo da ste usredotočeni na video igre, kozmetičke proizvode ili obične video dnevnike, kažu gameri. Međutim, YouTube je gamerima pružio način da svoj hobi pretvore u ogromnu društvenu platformu koja je utjecala na popularnu kulturu internetskog svijeta.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com