Menu

Provokacije u Srebrenici i Bratuncu na Badnje veče, kolona vozila prošla i kroz Potočare Istaknuto

srebbBadnje veče u Srebrenici ni ove godine nije prošlo bez provokacija. Tako je kroz ovaj grad ponovo prošla kolona vozila uz glasno puštanje, dijelom, ksenofobičnih pjesama.

 

 


To je za Klix.ba potvrdio i predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica Alija Tabaković.

 

"Dok sam večerao čuo sam, između ostalih, pjesmu 'Ne volim te Alija zato što si balija'. Jadna li je vjera i blagdan dok je ovakvih vjernika. Nemam ništa protiv Badnje večeri, Božića i pružanja podrške bilo kome, ali davati podršku nekome, a istovremeno nekoga ponižavati i vrijeđati to je ravno životinjskom shvatanju", rekao je Tabaković.

 

Kolona vozila prošla je i jučer pored mezarja u Potočarima u kojem su ukopane žrtve genocida, a večeras i kroz Srebrenicu puštajući pjesme koje nemaju veze s vjerom i onim što se danas obilježava.

 

Naime, na Twitteru su objavljeni snimci na kojima se vidi kolona vozila koja prolazi pored Potočara i kroz povratnička bošnjačka naselja dok se vijore zastave Srbije i svira pjesma "To Srpkinja samo rađa", a prema riječima predsjednika SDA Srebrenica Alije Tabakovića, uslijedile su i gore pjesme.

 

"Snimak koji je nastao jučer je kolona podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Litija je prošla kroz Srebrenicu, a na razglasu su puštane četničke pjesme. Jadan li je onaj narod kojem oni daju podršku na ovaj način i vjerujem da se iole normalno Srbi u Crnoj Gori stide ovakve podrške", rekao je Tabaković.

 

Kako kaže, danas je krenula i druga kolona od Žutog mosta koji je udaljen 200 metara od Memorijalnog centra i prošla kroz Srebrenicu.

 

Na snimku koji je objavio direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić vidi se kako kolona pronosi badnjak kroz bošnjačka sela u Bratuncu i to u pratnji policijskih patrola.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com