Menu

Finska premijerka planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno Istaknuto

radnici334Sanna Marin ima 34 godine, a poznata je po tome što je najmlađa premijerka na svijetu. Ovih dana privlači pažnju idejom za skraćeno radno vrijeme u Finskoj, što podrazumijeva da se radi četiri dana sedmično po šest sati.

 

 


Finska premijerka Sanna Marin istakla je kako ljudi zaslužuju provoditi više vremena sa svojom porodicom i voljenima, a da će uz ovakvo fleksibilno vrijeme uspijevati u tome.

 

"Osim toga, mogu se više posvetiti svojim hobijima i drugim aspektima svog života poput kulture", navela je Sanna Marin.

 

Ova mlada premijerka je majka jednog djeteta i trenutno predvodi koaliciju lijevog centra sastavljenu od pet stranaka, a koje predvode žene. Tri od njih su mlađe od 35 godina.

 

Nova finska premijerka je bivša ministrica saobraćaja i komunikacija u ovoj državi, a dok je bila na toj funkciji također se zalagala za kraće radne sedmice kako bi se poboljšao odnos radnika, ali i povećala produktivnost.

 

Dok sve više kompanija nastoji povećati produktivnost uz zadržavanje naglaska na ravnoteži između radnog i privatnog života, ideja o kraćoj radnoj sedmici postaje sve više uobičajena.

 

Trenutno u Finskoj normalno radno vrijeme podrazumijeva osam sati dnevno i pet dana u sedmici, međutim, ideja o skraćenom radnom vremenu naišla je na odobravanje ministrice obrazvanja Li Andersson.

 

"Od velike je važnosti dopustiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vrijeme. To pitanje nije povezano s tim što ga predlažu žene, već se odnosi na pružanje pomoći i ispunjavanja datog obećanja biračima", rekla je Li Anderson.

 

U susjednoj Švedskoj, gdje je također testirano šestosatno radno vrijeme 2015. godine, rezultati su pokazali kako su radnici sretniji, produktivniji i bogatiji. Također, pojedine kompanije, poput Microsofta u Japanu, su uvele kraće radne dane sa četverodnevnom radnom sedmicom i petosatnim radnim danom.

 

Države u Evropskoj uniji posebno su poznate po kulturama rada prilagođenim porodici i porodičnom životu, a Finska se nimalo ne razlikuje.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com