Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Uključio se i sud: Producenti "Generala" ostali dužni honorare Mustafi Nadareviću i Goranu Navojecu Istaknuto

geneGoran Navojec i Mustafa Nadarević tek su najpoznatija imena s popisa osoba i firmi kojima su producenti filma i serije "General" ostali dužni.

 

 


Navojec, ali i bh. glumac Nadarević potvrdili su ovu informaciju za Index.hr.

 

Dugovi se vuku za "Generalom" iako su producenti raspolagali sa, za hrvatske prilike, povelikim budžetom. Samo Hrvatska radiotelevizija dala im je 9,6 miliona kuna (2,5 miliona KM), Hrvatski audiovizualni centar 4,2 miliona kuna (1,1 miliona KM), a prema navodima Indexa, pomagali su Ministarstvo odbrane RH te brojne jedinice lokalne uprave i samouprave navedene u špici serije.

 

Vrdoljak je potpisan kao scenarist, reditelj i koproducent – drugi je Goran Višnjić, koji u seriji glumi Antu Gotovinu. Izvršni producent je Antunov sin Andrija Vrdoljak, a seriju i film potpisuje firma Kiklop film, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom. Prema podacima iz sudskog registra, vlasnici Kiklop filma su Antun i Andrija Vrdoljak, koji je i direktor.

 

"Moj će odnos s producentima filma i TV serije 'General', odnosno Kiklop filmom, nažalost imati sudski epilog jer mi ni nakon dvije i po godine od završetka snimanja te jednako dugog isteka roka za uplatu još uvijek nije isplaćen dio honorara. Isplaćeni sam dio, pak, čekao tačno dvije godine. Nisam u tome usamljen. Moj uvaženi kolega i prijatelj, gospodin Mustafa Nadarević, bard hrvatske kinematografije i pozorišta, također još uvijek čeka svoj novac. Ima nas još, ne samo iz sektora glume, tu su scenograf Mario Ivezić, firma Gripfilm zadužena za scensku tehniku, koproducent za BiH Mario Knezović, Ivan Maloča iz firme Interfilm čije su kamere snimale 'Generala'...", napisao je Navojec za Index.

 

"Radi se o novcu poreznih obveznika"

 

"Neshvatljivo mi je da nositelji projekta finansiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a, koji je svojevremeno dobio epitet projekta od državnog značaja, svoje saradnike tretiraju na način da ih ne plate. Budući da se radi o novcu poreznih obveznika, mislim da je došlo vrijeme da se o ovoj temi javno progovori. Ni HRT ni HAVC nisu pravno odgovorni za ovu situaciju jer smo svi mi ugovor potpisali s Kiklop filmom, ali postavlja se pitanje odgovornosti producenta, kao i sistema kontrole javnog novca. Ako nesmetano i bez sankcija plasira svoj proizvod u javni prostor u domovini i inozemstvu, a da nije izvršio svoje finansijske obaveze prema onima bez kojih proizvoda ne bi ni bilo, onda smo u ozbiljnom problemu. Nakon što sam dvije godine, u dobroj vjeri, redovnoo komunicirao s producentom i strpljivo uzimao u obzir obrazloženja kašnjenja isplate, mahom usmjerena prema HRT-u i HAVC-u čija se uplata sredstava za podmirenje obaveza navodno iščekivala, odlučio sam potražiti zadovoljštinu pravnim putem. Podnio sam prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave te je doneseno rješenje o ovrsi. Na istu je producent uložio neosnovani prigovor, isključivo iz razloga odgode plaćanja", piše Navojec u izjavi.

 

Njegove izjave potvrdile su i osobe koje je naveo. Nadarević je kratko dao saglasnost da se spomene njegovo ime, dok su Knezović, Maloča i Siladi iz Gripfilma bili detaljniji. Knezović je od bh. Fondacije za kinematografiju dobio 20 hiljada eura, potrošio 48 hiljada eura, s time upoznao producente, da bi na koncu sam morao podmirivati višak troškova. Gripfilm potražuje 420 hiljada kuna (111 hiljada KM), pokušava ih utjerati i ovrhom, dok Maloča nije htio reći koliko mu duguju Vrdoljaci, "sigurno više od 100 hiljada kuna".

 

Vrdoljaci i HAVC šute, HRT malo priča

 

Na upite Indexa nisu odgovorili ni Andrija Vrdoljak kao ni Antun Vrdoljak. Odgovor nisu dobili ni iz Hrvatskog audiovizualnog centra, a pitali su da li im je producent "Generala" dostavio završni finansijski izvještaj.

 

"HRT nema ništa s odnosima između producenta Kiklop filma i HAVC-a. HRT je ispunio obaveze prema neovisnom proizvođaču i stekao pravo korištenja djela te je u skladu sa stečenim pravima djelo emitirao. Neovisni proizvođač dostavio je izvještaj o utrošenim sredstvima", kazali su im iz HRT-a.

 

HRT uvjeravao da će General biti "jako dobro prihvaćen kod publike"

 

Prije nešto više od tri godine HRT-ovci su bili pričljiviji. Na stranici im još stoji informacija o potpisivanju ugovora s Kiklop filmom o snimanju filma i televizijske serije "General", prema scenariju Antuna Vrdoljaka, a na temelju knjige Nenada Ivankovića Ratnik, pustolov i general. Ugovor su potpisali Andrija Vrdoljak i Siniša Kovačić, tadašnji vršitelj dužnosti glavnog direktora HRT-a. Kako piše Index.hr, Kovačić je nadobudno zapazio kako u vremenu njegovog dolaska na čelo HRT-a ovaj projekt iz nekoga razloga nije bio među najvažnijima, ali su na prvim sastancima odlučili to promijeniti.

 

"Ovo nam je izuzetno važan projekt", naglasio je Kovačić i vizionarski predvidio da će "General" biti jako dobro prihvaćen kod publike jer iza scenarija i režije stoji jak autorski tim koji je već režirao brojne uspješne filmove i serije.

 

U međuvremenu on je napustio HRT, a kako piše Index, "General" se pokazao kao umjetnički i finansijski promašaj, ali ga HRT, neovisno o svemu, prikazuje u udarnom terminu.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com