Menu

Još se traga za više od 1.000 ljudi: Ajki je ubijeno više od 70 članova familije Istaknuto

sa zene srebrenice pkg nat 20200111 155709941 .mxf.Still001Više od 70 članova uže i šire familije Ajke Husić ubijeno je u Srebrenici. Sinove i muža još uvijek traži. Fotografije su jedino što ima.

 

 

"Ovo mi je sin, ovo mi je mlađi sin. Ovo mi je čovjek, ovo mi je još jedan sin. Ovo je djever. Imam još jednog djevera, nemam njegovu sliku, sad ćemo u Potočare, pronašli smo ga", pokazuje Husić fotografije.

 

Još se traga za više od hiljadu žrtava Srebrenice. Neke od ovih žena pronašle su i ukopale posmrtne ostatke najbližih, a za nekima nema još nikakvog traga.

 

"Nisam našla muža Dževada Kapidžića, brata Hajrudina Malkića. Ukopala sam četiri brata u Potočarima i oca i svekra i djeda", kazala je Đulsa Kapidžić iz Srebrenice.

 

"Ja ne znam šta više da radim. Ja svoje dijete nisam našla, muža sam ukopala. Kada dođem tamo i pogledam ono mjesto, dođe mi još veća muka jer nemam njegovog mezara", riječi su Hajre Ćatić iz Udruženja građana Žene Srebrenice.

 

Nedostatak informacija o nestalima, neotkrivanje grobnica, nesuvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca, stvari su zbog kojih su ove žene ogorčene.

 

"Kroz Potočare prolaze, svoj praznik ne mogu da obilježe dostojanstveno. Nego kroz Potočare pjevaju i dižu zastave našima. Zar im ne daju ni da rahat u mezarju da leže? Šta su uradili i ne daju ni onim kostima da rahat budu", rekla je Kapidžić.

 

"Tu čitavu noć nisam zaspala. To su auta, zastave, četničke pjesme. To je užas. Naše vlasti ništa. Ni taj Zakon o negiranju genocida nikad da prođe u Parlamentu s obzirom da znamo ko sjedi u Parlamentu. Pa i ta Međunarodna zajednica. Taj Inzko tamo sjedi tolike godine", dodala je Ćatić.

 

"Civili koji su pobijeni, taj narod koji je pobijen, oni se izigravaju sa njima. Nemamo, šta ćemo. Borimo se za pravdu ali pravde nema. Valjda bude jednog dana", kazala je Mejrema Johić iz Srebrenice.

 

Ajka živi bez ikog svog, sama i bolesna u kolektivnom naselju. Kaže da bi se vratila i sama u Srebrenicu, ali nema gdje, nema kome.

 

"Ja žu ići i tražiti, tražit ću ih uvijek. I kada umrem tražit ću da ovu sliku stave kod mene", naglasila je Ajka Husić.

 

Žene Srebrenice tvrde da je sve manje povratnika na prijeratna ognjišta u Republici Srpskoj jer se ljudi plaše. Ne štiti ih ni država ni zakon, a interes korumpirane vlasti nisu pomirenje i mir, nego strah, podjele, mržnja i nesigurnost.

 http://ba.n1info.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com