Menu

baner for web jpg

Upozorenje NASA-e: Dim iz Australije će uskoro obići Zemlju Istaknuto

austra dimNASA je saopštila da je prvog dana nove, 2020. godine, dim prešao hiljade kilometara i prekrio Južnu Ameriku, dok je do 8. januara obišao "polovinu Zemljine lopte"

 

 

Američka svemirska agencija (NASA) upozorila je da će dim koji je uzrokovan požarima u Australiji uskoro obići Zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Katastrofalni požari u Australiji ne jenjavaju već nekoliko mjeseca, a gusti dim nadvio se iznad Pacifika.

 

NASA je saopštila da je prvog dana nove, 2020. godine, dim prešao hiljade kilometara i prekrio Južnu Ameriku, dok je do 8. januara obišao “polovinu Zemljine lopte”.

 

“Očekujemo da će dim obići bar jednom Zemlju”, saopštila je agencija, prenosi BBC.

 

U požarima je do sada poginulo najmanje 28 osoba, uginulo više miliona životinja, a uništeno oko 2.000 kuća i 10,3 miliona hektara zemljišta.

 

Stručnjaci tvrde da su neviđene razmjere i intenzitet požara pogoršali klimatske promjene.

 

“Jednom kada se nađe u stratosferi, dim može preći na hiljade kilometara od svog izvora, utičući na atmosferske uslove na globalnom nivou”, saopštila je NASA.

 

Agencija je istakla da je dim promijenio boju neba u Južnoj Americi i značajno pogoršao kvalitet zraka na Novom Zelandu.

 

Nekoliko australskih gradova već je prekriveno gustim dimom nastalim u katastrofalnim požarima među kojima, Canberra, Adelaide, Melbourne i Sydney. U njima je kvalitet zraka na najnižem dosad zabilježenom nivou.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com