Menu

Predstavnički dom PFBiH razmotrio pitanja iz energetskog sektora Istaknuto

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, gasa, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša, prenosi portal Vijesti.

O zagađenju zraka, koje je aktuelno u Bosni i Hercegovini, govorila je poslanica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći da zagađenje zraka može uzrokovati rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

- Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup - rekla je Kuskunović.

Poslanik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da poslanici podrže izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

- Ako ovoj državi trebaju zamjenski blokovi, treba ih podržati. Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti upotrebu uglja možemo lako , ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti - rekao je poslanik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Sefer Demirović.

Poslanik Kluba SDA Miralem Galijašević zatražio je odgovor na pitanje da li su se stekli uvjeti za uvođenje obligacionih šema za energetsku efikasnost u vidu nameta za cijenu električne energije?

Nezavisni poslanik Hasan Muratović smatra da termoelektrane nisu samo uzrok zagađenja, te je uputio pitanje „šta sa rudarima?“ i „šta sa postrojenjima za energetsku efikasnost?“.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, zbog čega se poslanici trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prevazilaženja zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Evropskoj uniji.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com