Menu

Kako građani Brčkog podnose smog? Istaknuto

magla brcko 160120 642x336U mnogim gradovima Bosne i Hercegovine posljednjih dana indeks kvalitete zraka je izrazito povećan, a među najzagađenijim gradovima su Sarajevo, Tuzla i Lukavac. Najzagađeniji grad je naša prijestolnica, u kojoj je jutros indeks iznosio zabrinjavajućih 310.

 

 

Kvaliteta zraka u Brčkom trenutno se ne može izmjeriti zbog višemjesečnog kvara na mobilnoj stanici za ispitivanje. No, građani smatraju da je i Brčko, kao i drugi gradovi u BiH zagađeno i to ponajviše zbog smoga, sagorijevanja fosilnih goriva – ugljena, tvornica i ispušnih plinova automobila. Mišljenja su da se građani trebaju više usredotočiti na očuvanje zraka i okoliša.

 

Podsjećamo, na Odjelu za plućne bolesti u Brčko distriktu u zadnjih nekoliko tjedana zabilježen je povećan broj pacijenata sa simptomima respiratornih oboljenja. No, većina građana ipak se uspijeva izboriti sa smogom, uz preventivne mjere i što kraći boravak vani. Zagađenje zraka ponajviše smeta oboljelima od astme i bronhitisa, do te mjere da poneki od njih nose i zaštitne maske.

 

Zbog navedene situacije u vezi kvalitete zraka, liječnici upozoravaju na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, trudnica, djece i starijih osoba.

 

Pozivaju sve građane na oprez pri boravku na otvorenom u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija smoga najveća.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com