Menu

Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Dragana Mektića Istaknuto

dragan mektic profil kravataSud Bosne i Hercegovine je u cijelosti potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i drugih.

 

 


"Tužilaštvo BiH danas je zaprimilo potvrđenu optužnicu i obavijest od suca za prethodno saslušanje Suda BiH, kojim je optužnica u predmetu protiv Dragana Mektića i drugih potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Inače, bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je rekao kako je Sud BiH vratio na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu koju su podigli protiv njega.

 

Optužnica za zloupotrebu položaja je osim protiv Mektića podignuta i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.

 

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

 

Mektić je nakon podizanja optužnice rekao u razgovoru za Klix.ba kako je optužnica protiv njega rezultat lične osvete glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić. On je bh. pravosuđe nazvao "kriminalnom i korumpiranom hobotnicom" koja montira procese.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com