Menu

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje Istaknuto

rawBosna i Hercegovina se obavezala ratificirati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

 

 


Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes.

 

Ipak, BiH je kao i sve ostale države u svijetu dobila obavezu da taj sporazum prihvati odnosno ratifikuje za šta su državni parlamentarci na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma dali saglasnost.

 

"Istraživanje i korištenje svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, provodit ćе se za dobrobit i u interesu svih zemalja, bez obzira na stepen njihovog ekonomskog iii naučnog razvoja i predstavljat čе područje cijelog čovječanstva", navodi se između ostalog u Sporazumu.

 

Pojednostavljeno, ugovor predstavlja garanciju da niti jedna zemlja na svijetu, u slučaju da ima programe za istraživanje Mjeseca ili drugih nebeskih tijela, neće svojatati dio svemira koji otkrije, posjeti ili istražuje.

 

"Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, bit će slobodan za istraživanje i korištenje svim zemljama, bez ikakve diskriminacije, na osnovu jednakosti i u skladu sa medunarodnim pravom, te ćе postojati slobodan pristup svim područjima nebeskih tijela. Postojat ćе sloboda naučnog istraživanja u svemiru, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, a zemlje će olakšati i ohrabriti međunarodnu saradnju u takvim istraživanjima. Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja Iii okupacije, iii bilo kojim drugim sredstvima.", navedeno je.

 

Sporazumom su jasno utvrđena pravila za istraživanje i korištenje svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

 

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović za Klix.ba je kazao da je to bila obaveza države BiH, kao što su istu obavezu imale i sve druge države svijeta.

 

Zemlje potpisnice Ugovora obavezuju se da nećе stavljati u orbitu oko Zemlje bilo kakve objekte na kojima se nalazi nuklearno naoružanje iii bilo koja druga vrsta naoružanja za masovno uništenje, postaviti takvo naoružanje na nebeska tijela iii stacionirati naoružanje u svemir ili bilo koji drugi način.

 

"Sve zemlje potpisnice Ugovora koristit ćе Mjesec i druga nebeska tijela u mirovne svrhe, pa se zabranjuje uspostava vojnih baza, postavljanje utvrđenja, testiranje bilo kakve vrste naoružanja i vođenje vojnih manevara na nebeskim tijelima. Nije zabranjeno korištenje vojnog osoblja za naučna istraživanja ili neke druge mirovne svrhe. Također, nije zabranjeno korištenje opreme ili postrojenja neophodnih za istraživanje Mjeseca i drugih nebeskih tijela", piše u Materijalu pod naslovom "Ugovorа o principima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela".

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com