Menu

Familija mi je obećala pomoć kad dođem u Njemačku evo kako su me dočekali Istaknuto

famelijaudjc 690x405Velik broj mladih iz BiH proteklih godina, razočarani situacijom u državi, traži posao u Njemačkoj.

 

 

Pri tom se mnogi oslanjaju na rodbinu koja je već ondje. No, ne uvijek s uspjehom. Ovaj tekst napisala je Danijela Ivančević, a objavio ga je Croexpres.

 

Završena škola, pasoš gotov, išla na pijacu, kupila sebi malo robe nove od para što je mater u dnevnici zaradila da me može spremiti ko insana u svijet.

 

Javljam svima da sam spremna. Odgovori su bili raznorazni, evo par primjera Ma znaš sad je malo drugačije, nije k’o prije lako ni ovdje za pos’o. Eto da si prije mjesec,ovdje tražili u jednom hotelu čistačicu, ali sad su popunjeni s personalom. Da je kao onda moglo bi, al’ sad svi traže jezik da se zna, ajd’ nauči njemački pa će tebe tetka pozvat. Nema veze, familijo moja.

 

Hvala vam na pokušajima. Razumijem’ ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, haj’te meni u Bosnu. Ovdje trenutno traže u rudniku, a dobra je i plaća, topli obrok, u smjenama, sve na vrijeme. Ima i u prodavaonici traže, možda i tetka uspije nać’ šta, ima iskustva.

 

Tekst prenosimo u cijelosti Samo ti završi školu i napravi pasoš, odma te ‘tetka, striko, amidža, ujko, dajdža, materina strina, rodica po ocu, kćerka djedove kone’ vodi sebi u svijet ‘Nemaš ti tu, sine, budućnosti nikakve,vidiš da su svi bez posla. Ja ću tebe spasit. Ja ne mogu zaboravit’ koliko sam pite pojela od tvoje mame. Zaslužili ste, Boga mi.

 

https://info-magazine.site

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com