Menu

Muzej Brčko Distrikta priprema novu izložbu Istaknuto

muzej brcko 640x336Muzej Brčko Distrikta, smješten u zgradi „Šipada“ svoja vrata za javnosti je otvorio u rujnu 2018. godine. Od svog osnutka, Muzej konstantno teži boljem poslovanju te radi na novim projektima i izložbama, a posljednja godina je bila izuzetno dobro realizirana, ističe kustosica Muzeja, Vanja Žigić.

 

 

U protekloj godini Muzej je radio na obilasku terena, registrirani su i potvrđeni su poneki arheološki lokaliteti, radilo se na konzervaciji i restauraciji materijala koji su poslani stručnjacima na daljnju obradu. Pored toga, Muzej Brčko distrikta može se pohvaliti i s četiri postavljene i realizirane privremene izložbe, a to su: „Dani kineske kulture“, izložba fotografija „Brčko: Nekad i sad“, interaktivna izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ i izložba posuda od abonosa pod nazivom „Novi život starog hrasta“.

 

Za ovu godinu iz Muzeja su najavili nastavak redovnih dosadašnjih aktivnosti prema planu i programu, te nove postavke i izložbe, od kojih će prva, prirodnjačkog karaktera, biti otvorena u tijeku sljedeća dva mjeseca.

 

„Priprema nove izložbe je već u tijeku. Riječ je o prirodnjačkoj postavci vezanoj za fosile i skeletne ostatke izumrlih životinja koje su živjele u Ledenom dobu. Prikazat ćemo fosilni materijal koji se nalazi u našem depou, a prikupio ga je u većem dijelu Jakov Babić. Dio materijala otkupljeno je iz Čelića, dijelom su tu slučajni nalazi koji su slučajno dospjeli u muzejsku zbirku, a dio je nabavljen iz Orašja.“ – rekla je Žigić.

 

Kustosica Žigić ističe kako su zadovoljni dosadašnjim brojem posjetitelja u prethodnoj godini, no isto tako i kako se nadaju da će nove izložbe u ovoj godini zainteresirati djecu i šire građanstvo Brčkog da dođu i posjete Muzej i da si na taj način dodatno približe kulturu i povijest.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com