Menu

Brčko: Optužnica i produženje pritvora osumnjičenom za pokušaj silovanja Istaknuto

sill9Nakon brze i sveobuhvatne istrage, koja je trajala dva mjeseca, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv DŽ.I. (50)* zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-ogodišnju staricu u njenoj kući. Optužnicom je ujedno zatraženo i produženje pritvora koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

 

 

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dž.I. da je 26. novembra oko 17,00 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos M.Đ., rođenu 1940. godine. Dž.I. se tereti da je, nakon što je s maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu savladavši tako njen otpor. On je zatim pokušao spolni odnos s njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje – navodi se optužnici.

 

Pripadnici Policije Distrikta uhapsili su Dž.I. u 01.00. sat iza ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor kroz koji je i ušao u kuću žrtve. Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor. Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje ove mjere.

 

Tužilaštvo Distrikta nastavlja procesuiranje Dž.I. stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na spolni odnos. S tim u vezi, on je optužen za krivično djelo silovanja, u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina. Nakon brzo sprovedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cjelosti potvrđena.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com