Menu

Evropski parlament izglasao: Svi mobiteli moraju imati iste punjače Istaknuto

aRvxPHlY mobitel punjenjeEvropski parlament ogromnom većinom glasao je za prijedlog da svi mobilni telefoni koriste isti uređaj za punjenje. Za ovu odluku glasalo je 582 zastupnika, 40 ih je bilo protiv, a 37 suzdržano.

 

 

Međutim, ovom prijedlogu, koji zahtjeva i od iPhonea i drugih uređaja da koriste drugačiji punjač od postojećeg, protive se tehnološke kompanije a među njima svakako i Apple.

 

S druge strane parlamentarci EU tvrde da bi to olakšalo život korisnicima, omogućavajući im da mogu da pune bilo koji uređaj istim punjačem.

 

Novo pravilo bi tako primoralo bilo koju kompaniju koja pravi male ili elektronske uređaje srednje veličine, ukljujući i tablete, čitače, kamere i satove, da prilagodi svoje proizvode tako da svi koriste isti punjač. Evropskoj komisiji dat je rok do jula da ovu odluku implementira.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com