Menu

Dvije godine akciza: Obećani nam autoputevi, a dobili smo kredite i pad nataliteta Istaknuto

ppuuuPrije tačno dvije godine Bosna i Hercegovina je svojim građanima uvela povećanje nameta u narodu poznatog kao "akciza" koji se ubire preko plaćanja goriva. Javnost je ubjeđivana da će prikupljena nova sredstva biti usmjerena ka gradnji autoputeva, ali u 24 mjeseca niti jedna dionica nije finansirana iz te gomile novca.

Prije tačno dvije godine Bosna i Hercegovina je svojim građanima uvela povećanje nameta u narodu poznatog kao "akciza" koji se ubire preko plaćanja goriva. Javnost je ubjeđivana da će prikupljena nova sredstva biti usmjerena ka gradnji autoputeva, ali u 24 mjeseca niti jedna dionica nije finansirana iz te gomile novca.

 

Kako smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić, od 1. februara 2018. godine do danas rastom akciza osigurano je dodatnih 550 miliona konvertibilnih maraka koji bi inače, u ove dvije godine, građani samostalno potrošili.

 

Ukupni iznos sakupljen u dvije godine, uključujući postojeće akcize i putarine, veći je od dvije milijarde KM.

 

"Sve ono što sam upozoravao sa kolegama, koje čine progresivni dio struke, kao i apelovao prije povećanja, ali i kasnije da će doći do rasta cijena goriva, hrane, prevoza, povećanja troškova života, a da neće doći do cestogradnje, pokazalo se tačnim. Doduše, otvoreno je nekoliko dionica, ali na YouTubeu", naveo je Hadžić.

 

Sve trenutne dionice u izgradnji, te one koje će uskoro početi da se grade, finansijski smo osigurali preko kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i pojedinih manjih banaka iz arapskog svijeta.

 

Niti jedan metar nije finansiran od novca kojeg su građani BiH osigurali točenjem goriva.

 

S obzirom da su vlasti građanima obećali i "rađanje djece" ako se akcize povećaju, Hadžić navodi podatak da je 2018. godine, u mjesecima nakon poskupljenja goriva, rođeno 603 manje djece nego u 2017. godini. Također, navodi Hadžić, za samo prvih devet mjeseci 2019. godine rođeno je 835 djece manje u odnosu na isti period 2018. godine.

 

Ekonomski analitičar podcrtava i činjenicu o masovnom iseljavanju građana u vrijeme kada su političari najavljivali poboljšanje stanja uprav zbog akciza.

 

"Nisu uložene u cestogradnju, ali jesu zato podignuti krediti, a pitanje je ko će te kredite vraćati, jer nam ljudi masovno napuštaju državu svaki dan. Da li je slučajnost ili ne, ali od 2018. godine, kada su povećane putarine (akcize), krenulo je masovno iseljavanje iz BiH. Samo u toj godini je izdato rekordnih 53.000 dozvola za naše građane u EU", napisao je Hadžić na svom Facebook profilu.

 

Podsjetimo se šta je zapravo stajalo u prijedlogu zakona koji je donio poskupljenje goriva:

 

"Stoga ne bi bilo utemeljeno da se uvećanje akciza i cestarina posmatra kao udar na stanovništvo, jer cilj zbog kojeg se uvodi u potpunosti opravdava razloge uvođenja, a navedene prednosti koje izgradnja ove vrste infrastrukture nosi sa sobom ukazuju na to da je realno očekivati poboljšanje standarda stanovništva kroz nova zapošljavanja, stvaranje novih prihoda, izgradnju dodatne infrastrukture u vidu izgradnje vrtića, škola, bolnice, domova za stare i iznemogle osobe i drugo, i u krajnje očekivani rast standarda stanovništva će možda potaknuti i natalitet, što je izuzetno važno za BiH s demografske tačke gledišta"

 

Podsjetimo, Od 1.2.2018. godine se primjenjuju Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna putarina/akciza u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH.

 

Prije izmjene zakona ovaj namet iznosio je 0,10 KM po litri.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com