Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Državna agencija pomaže vozačima da napuste BiH Istaknuto

kamion1 granicni prelazTokom 2019. godine radne dozvole je dobilo i počelo raditi 14.581 državljana BiH. Polovina od svih koji se zaposle u vozači!

 

 

Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je prošle godine u zapošljavanju armije domaćih radnika u Sloveniji, što je naljutilo domaću poslovnu zajednicu koja po pitanju radne snage ima hroničan problem, prenosi portal CAPITAL.

 

Na osnovu sporazuma između Savjeta Ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u toj zemlji, tokom 2019. godine radne dozvole je dobilo i počelo raditi 14.581 državljana BiH.

 

Kada se podvuče crta, od 2013. i početka primjene sporazuma pa sve do kraja prošle godine ukupno je izdano 50.580 radnih dozvola.

 

Nakon što su na ovaj način pronašli zaposlenje, ogroman dio radnika je ostao trajno da živi i radi u Sloveniji, a dobar dio njih su kasnije sa sobom poveli i porodice i ne planiraju da se vrate.

 

Dok poslovna zajednica poručuje kako je većina tih ljudi mogla biti zaposlena u svojoj zemlji, u agenciji se pravdaju da je u pitanju suficitaran kadar.

 

“Mi radimo po osnovu evidencija i podataka koje dobijamo od entitetskih zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi. Dok imamo viškova bićemo otvoreni za posredovanje”, kaže za CAPITAL Boris Pupić, portparol agencije.

 

Prema njegovim riječima polovina od svih koji se zaposle su vozači dok ostatak otpada na varioce, armirače, zidare, građevinare i druge.

 

“Od strane poslodavaca imamo primjedbe za zapošljavanje vozača ali u ovom trenutku na evidenciji ih imamo preko deset hiljada i ta situacija se mora uvažiti”, kazao je Pupić.

 

Iako se na evidencijama nalaze hiljade nezaposlenih vozača, očigledno je da ne žele da rade u domaćim kompanijama.

 

Zbog toga Privredna komora Republike Srpske već dvije godine kroz svoj edukativni centar vrši obuku i prekvalifikaciju u zanimanje profesionalnog vozača. To kako poručuju, sigurno ne bi radili da imaju izbor.

 

Vladimir Blagojević, portparol komore kaže za naš portal kako bi se uloga agencije trebala preispitati s obzirom da su se okolnosti na tržištu promijenile.

 

“U momentu kada domaća privreda nema ni jednu granu kojoj ne nedostaju radnici ovakva uloga agencije u odvođenju radnika je besmislena i kontra produktivna. Pod ovim okolnostima to što oni rade je nedopustivo i protiv interesa domaće privrede”, ocijenio je Blagojević.

 

Inače, pored posredovanja za posao u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH pomaže i u zapošljavanju njegovatelja u Njemačkoj.

 

Samo u 2019. godini je u toj zemlji su zaposlena 683 državljana BiH a od 2013. godine oko 5.150 radnika sa srednjom medicinskom školom.

 

Autor: CAPITAL/Dejan Tovilović

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com