Menu

Banke u problemu: U trezorima više nema mjesta za keš Istaknuto

bankkkU decembru prošle godine, njemačke banke imale su u gotovini rekordnih 43,4 milijarde evra (48 milijardi dolara), pokazuju podaci Bundesbanka

 

 

Njemačke banke čuvaju tolike količine gotovine da u trezorima ponestaje slobodnih mjesta, izvještava Bloomberg.

 

U decembru prošle godine, njemačke banke imale su u gotovini rekordnih 43,4 milijarde evra (48 milijardi dolara), pokazuju podaci Bundesbanka.

 

Negativne kamatne stope prisiljavaju pozajmljivače da zadržavaju novac u gotovini.

 

“Ovih je dana bolje zadržati sredstva u gotovini, nego ih deponovati u ECB”, rekao je Andreas Schulz, koji vodi štedionicu u blizini Berlina. „To je uprkos riziku, troškovima osiguranja i logističkim problemima. To je smiješna demonstracija posljedica politike kamatnih stopa ECB-a. ”

 

Do 2017. godine gotovina je predstavljala više od polovine svih transakcija u Njemačkoj, pokazuju podaci Bundesbanka.

 

Trenutno nema dovoljno prostora za gotovinu koju mnoge banke žele zadržati. Pro Aurum, trgovac plemenitim metalima iz Minhena, primio je od banke nekoliko zahtjeva za čuvanje novčanica u svojim trezorima. Međutim, firma ih je morala odbiti zbog nedostatka kapaciteta.

 

“Negativne kamatne stope ECB čine skladištenje gotovine privlačnim”, rekao je Frank Schaeffler, njemački član parlamenta i dodao:

 

“Ovo je samo početak. Ako se nastavi, vidjet ćemo procvat za proizvođače trezora i zaštitarskih kompanija. ”

 

Prihvaćanje depozita za financiranje kredita u središtu je bankarstva, ali europski zajmodavci užasavaju se zbog likvidnosti i tvrde da ne mogu sve to prenijeti u obliku kredita. To im ostavlja sjediti u milijardama eura koje moraju odnijeti u ECB ili pronaći drugo rješenje.

 

„Mi upravljamo svojom bilansom na dinamičniji način kako bismo ublažili povlačenje rezervi likvidnosti“, izjavio je u decembru glavni izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com