Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: Otvorena izložba slika Mirsade Masal i Ilonke Jasak iz Sarajeva Istaknuto

0204 izlozba slika U Umjetničkoj galeriji u Brčkom sinoć je otvorena izložba slika sarajevskih akademskih slikarki Mirsade Masal i Ilonke Jasak.

 

 

Mirsada Masal svoja djela, rađena u ulju na platnu i u akrilu, brčanskoj publici predstavila je u dva ciklusa. Jedan je, kaže, priroda kao pojam ljepote sa dozrijevanjem mira, a u drugom dominiraju konji kao simbol ljubavi, snage i težnje ka slobodi. Dočarala je to skladom boja, koristeći se najviše plavom. Bilo je to njeno kolorističko istraživanje.

 

„Plavu boju volim. Imam jedan ciklus plave boje. Plava boja je boja neba, mora i to je ono što posebno volim. Inače, same ideje za ovo moje umjetničko istraživanje nastaju iz mog unutrašnjeg stanja i emocije“, kazala je Mirsada Masal akademska slikarka.

 

U sasvim drugačijoj tehnici, ali isto tako kolorističkoj stvara i Mirsadina kolegica Ilonka Jasak. Kolaž je ono što joj preokupira pažnju. Rezanje papira živih boja naziva tkanjem modernog doba.

 

„Iako su moji radovi apstraktni, a mjetnost kojom se bavim je moderna, oni se ne naslanjaju ni na što. Traže originalnost i što su više samo svoji, egoistični to su bolj. Dakle, istražuje se nešto što je samo vaše. Volim da radim kokcaste oblike , da su širine i dužine. Likovni problem koji se razrađuje je prostor najviše. Na njemu sam diplomirala. Već odavno pokušavam da pokažem da taj prostor slike koji je ravan , nekako rastače i prema gore i prema dole, u dubinu i prema vama“, ističe Ilonka Jasak akademska slikarka.

 

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović istakla je da ovo prva ovogodišnja izložba u Brčkom, te da su njom predstavljeni različiti umjetnički senzibiliteti.

 

„Mislim da će brčanska publika zaista imati u čemu da uživa. Prije svega, moći će da vidi kolaže. To nismo dugo imali priliku da vidimo. Ilonka je jedna ekspresivna umjentica koja je veoma senzibilna kako u boji, tako i u kompoziciji, dok je Mirsada vrlo ekspresivna i njene slike su negdje na granici između figuracije i apstrakcije“, kazala je Sonja Đurović kustos Umjetničke galerije.

 

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com