Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Kako su ukrajinski hakeri s bankomata u BiH za samo dva dana ukrali više od 2,5 miliona KM Istaknuto

ilustracija rsePrethodni vikend, tačnije od petka do nedjelje na području BiH izvršena je jedna od najvećih pljački bankomata. Policija u Bihaću je naime uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana kod kojih je pronađeno oko 100.000 KM. Ipak, istražitelju sumnjaju da je za dva dana sa brojnih bankomata u BiH ukradeno čak više od 2,5 miliona KM.

 

 


Kako saznaje portal Klix.ba najviše novca je ukradeno sa bankomata Sberbanke u BiH. Radi se o bankomatima kompanije Payten, koje osim Sberbanke u našoj zemlji još koriste i Ziraat banka, Sparkasse, Intesa Sanpaolo, Addiko te NLB banka. Policija za sada sumnjiči dvojicu uhapšenih Ukrajinaca, Aleksandra Ivanoviča Zajceva i Dmitra Jurioviča Bojku, ali se pretpostavlja da je u akciji velike pljačke bankomata učestvovalo još nekoliko osoba, s obzirom na količinu ukradenog novca.

 

Pljačka je vršena krajnje brzo i to tako što su pljačkaši putem specijalne opreme bez fizičkog oštećenja davali naredbu bankomatu da izbacuje novac. Međutim, postupak podizanja novca je takav da je odjednom moguće podići manji iznos novca, za što je potrebno oko 15 sekundi. Nakon što su pokrenuli mehanizam isplate pljačkaši su čekali da novac iz bankomata izađe u valovima. Pretpostavlja se da su pljačkaši u svoju akciju namjenski krenuli u petak i subotu, jer banke uoči vikenda obezbijede dovoljne količine novca u bankomatima. A s obzirom na količinu otuđenog novca pljačkaši su evidentno puna dva dana tražili određene pogodne bankomate i uzimali novac.

 

S obzirom da na svakom bankomatu postoji kamera, saznajemo da su određenim sprejom prskali kameru, kako bi izbjegli da budu snimljeni.

 

Očito im je koncentracija popustila u nedjelju, kada su uhapšeni u Bihaću. Kod dvojice privedenih Ukrajinaca pronađeno je oko 100.000 KM novca. Ipak, gdje je ostatak od skoro 2,5 miliona KM za sada nije poznato.

 

Iz Sberbanke nam nisu željeli potvrditi koliko je tačno novca otuđeno. Ipak, iz Sberbanke su nam kazali da bankomati danas nisu u funkciji jer se vrše sigurnosne i i tehničke provjere, ali da građani svoj novac mogu podići na šalterima banke, kao i da mogu koristiti svoje kartice. Također naglašavaju da klijenti banke nisu oštećeni ni na koji način. Dodatno, banka je osigurana za ovakve ili slične situacije.

 

Portal Žurnal je jučer objavio da su uhapšeni ukrajinci na teritoriju BiH ušli iz Srbije, i to preko Graničnog prelaza Šepak, koji slovi za jedan od najsigurnijih prelaza za kriminalce. Dodaju da su prethodno boravili na teritoriji Crne Gore gdje su, sumnjaju policijske agencije, također podigli više stotina hiljada eura sa bankomata.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com