Menu

baner for web jpg

Brčko: U protekloj godini smanjen broj prometnih nezgoda Istaknuto

vvvzzIako prošla godina u odnosu na višegodišnji prosjek bilježi smanjenje ukupnog broja procesuiranih prometnih nezgoda, taj broj je i dalje velik.

 

 

Prema riječima glasnogovornice, Dževide Hukičević, protekle godine Policija Brčko distrikta zabilježila je 275 prometnih nezgoda koje su prouzročene nemarom vozača, od kojih je 69 nastalo posredstvom neprilagođene brzine, 39 zbog alkoholiziranosti vozača, 33 zbog nepoštivanja prvenstva prolaza, dok je ostale prometne nezgode prouzročilo preticanje te nepoštivanje prometnih znakova i pravila.

 

U prometnim nezgodama koje su se dogodile protekle godine, nastala je uglavnom materijalna šteta, no neke su sa sobom odnijele i ljudske živote. Lakše povrede zadobilo je 129 osoba, 34 osobe zadobilo je teže tjelesne povrede, dok su četiri osobe smrtno stradale. No, Hukičević ističe kako su brojevi smanjeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

 

Hukičević je dodala kako je protekle godine iz prometa isključeno 2.714 vozača, od kojih je najviše isključeno zbog vožnje u alkoholiziranom stanju – čak 1.280, dok je 1.206 isključeno jer su vozilima upravljali prije stjecanja prava na upravljanje, a zbog ostalih prekršaja isključeno je njih 228.

 

Prema podacima iz Policije ukupan broj evidentiranih prekršaja u prošloj godini je 25.479, a za pokretanje prekršajnog postupka i prekršajnih naloga iz oblasti sigurnosti prometa podneseno je ukupno 23.520 zahtjeva.

 

Iz Policije apeliraju na oprez prilikom obavljanja radnji u prometu kako bi se spriječile nezgode, a samim time i povrjeđivanje sudionika.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com