Menu

Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice Istaknuto

granicna policija 7Čelnici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, Zoran Galić i Slobodan Ujić održali su danas sastanak sa čelnicima policijih agencija Hrvatske na kojem je razgovorano o readmisiji, mješovitim ophodnjama, kao i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi.

 

 


Sastanak je održan sa zamjenikom glavnog komesara MUP-a RH Jozom Šukerom, načelnikom Uprave za granicu MUP-a RH Zoranom Ničenom, načelnikom Uprave kriminalističke policije Antonijem Gerovcom, voditeljem Službe za nezakonite migracije Zvonimirom Vrbljaninom, načelnikom PNUSKOK-a Marijom Kovačem, policijskim časnikom za vezu MUP-a RH Denisom Erakom. Sastanku je, ujedno, prisustvovao i v.d. direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) Đuro Knežević.

 

Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete suradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja, saopćeno je iz GP BIH.

 

Galić je istaknuo je važnost suaadnje policijskih agencija sa susjednim zemljama, kako bi se što učinkovitije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija.

 

"Policijski službenici GPBiH su prošle godine odvratili 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susjednih zemalja. GPBiH nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara, stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete suradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama.“

 

Ujić je istaknuo kako BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom.

 

"Više od 85 posto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je riješeno“, rekao je Ujić.

 

Posebno je istaknuo da funkcionira skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom, o čemu će se u narednom razdoblju razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom te je izrazio i potrebu održavanja redovitih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u saradnji partnerskih agencija dviju država.

 

"Zadaća nam je da unaprijedimo saradnju u svim segmentima našeg djelovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra MUP-a RH i ministra sigurnosti BiH. To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sustava readmisije i sustava mješovitih ophodnji, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude 'hot-spot' za ilegalne migrante“, izjavio je Šuker.

 

Također, on je zamolio partnerske agencije u Bosni i Hercegovini da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi se isti navodi istražili od mjerodavnih tijela GPBiH.

 

Nazočni su se složili i zaključili kako je unaprjeđenje suradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH s MUP-om RH te kako je potrebno češće i redovitije održavanje ovakve vrste sastanaka.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com