Menu

baner for web jpg

CIJELI RADNI VIJEK PROĐE I NA KRAJU - PENZIJA 400 KM Znate li koliko svakog mjeseca od plate dajete za penziono Istaknuto

Ne moze se ziveti od nemacke penzijeRiječ je o pozamašnim iznosima usmjerenim ka budžetima, jer su plate u oba entiteta i Brčko distriktu poprilično opterećene.
Slikovit prikaz dao je ekonomista Faruk Hadžić. Po njegovom izračunu, ako ste dobili neto platu od 600 KM, državi za doprinose i poreze ide 413 KM, od čega 211 KM u penziono.

Kada se sve sabere, zaključio je Hadžić, na svakih 10 KM koje radnik zaradi, 5,4 KM uzme sebi država.

 

U Republici Srpskoj situacija je sljedeća - čak 11,5 odsto od ukupnog iznosa koji zaradi jedan radnik u RS, država uzme za penzijski fond. Drugim riječima, ukoliko zarađujete prosječnu platu u RS, koja prema posljednjim podacima iznosi 909 KM neto, čak 263 KM ćete dati za svoju buduću penziju.

 

Nadalje, pesimističan je i podatak da ljudi koji čitav radni staž primaju prosječnu platu neće imati penziju veću od 500 KM i to pod uslovom da imaju 40 godina radnog staža.

 

Navedimo na kraju i iznos posljednjih isplaćenih januarskih penzija u BiH.

 

U RS je prosječna penzija za januar iznosila 393 maraka, čineći tek 41,89 odsto prosječne plate.


Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 403 maraka, dok je najviša plata isplaćena u januaru u Republici Srpskoj iznosila 2.076 maraka.

 

Najniža penzija u FBiH, za januar je iznosila 371,77 maraka, prosječna 420 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

 

6yka.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com