Menu

baner for web jpg

PROMJENE NA TRŽIŠTU RADA U BIH: Ovo su sada najtraženija zanimanja u našoj zemlji! Istaknuto

Nekad su najtraženiji bili administrativni radnici, ekonomisti, a sada se na listi najtraženijih zanimanja na vodećim mjestima nalaze zanatlije i radnici iz realnog sektora. Odliv radne snage takođe je uticao na najtraženija zanimanja u BiH.

Miroslav Vukajlović, direktor Agencije Spektar kaže da njihova agencija najlakše pronalazi posao radnicima koji su izarazili želju za obavljanjem poslova u prodaji, administraciji, finansijama, proizvodnji, KV radnicima, inženjerima informatike, mašinstva, elektrotehnike,.., različitim IT stručnjacima, menadžerima svih nivoa, radnicima za call centre, pomoćnim radnicima.

On dodaje da je dosta novih detalja na tržištu rada u odnosu na prethodne godine.

“U ponudi su novi poslovi koji do sada nisu postojali, sve manji broj lica traži posao na našem tržištu rada, a ukupan kvalitet radne snage se smanjuje iz dana u dan. Kao posljedicu imamo skuplju radnu snagu u odnosu na prethodne godine, povećane troškove pridobijanja, uvođenja i osposobljavanja novih radnika. Dodatni problem koji smanjuje konkurentnost organizacija, odnosno sposobnost efikasnijeg poslovanja, predstavlja i neadekvatno upravljačko znanje najvišeg menadžmenta”, ističe Vukajlović.

Miroslav kaže da bez obzira što tržište rada nije pokazivalo interese za mnogim zanimanjima, nikome nije smetalo da nastavi praksu izbacivanja na tržište onih koji objektivno dugo neće naći posao u struci.

“Najmanje interesa i dalje imamo za socijalnim i prosvjetnim radnicima, inženjerima poljoprivrede, šumarstva, psiholozima, sociolozima, saobraćajnim inženjerima, ekolozima, arhitektima, komunikolozima, bibliotekarima, daktilografima, geometrima, laborantima, hemijskim tehničarima.

Miroslav ističe da u privatnom sektoru gdje Agencija Spektar djeluje najlakše do posla dolaze radnici koji pokažu ozbiljnu motivaciju i želju za radom, koju u današnje vrijeme sve rjeđe srećemo kod kandidata u razgovorima za posao.

“Pored motivacije, potrebno je da kandidati imaju tražena znanja i iskustva iz konkursa, kao i dodatna znanja, vještine i kompetencije koje se mogu povezati sa budućim aktivnostima na radnom mjestu. Ne treba zaboraviti važnost poznavanja tehnika traženja posla. Podrazumjeva dobru individualnu pripremu, prepoznavanje potencijalno dobrih poslodavaca, sposobnost kvalitetnog predstavljanja, pregovaranja i dogovaranja uslova rada”, ističe Miroslav i dodaje da ako želimo trajno zaposlenje, bez obzira na uslove i okruženje, moramo se prilagođavati tržišnim trendovima, jer konstantne promjene koje uzrokuju veće ili manje potrebe za određenim znanjima ili profilima radnika, traže po potrebi i sposobnost prilagođavanja drugim poslovima.

Erna Saljević, marketing i PR menadžer na portalu Posao.ba kaže da su kategorije u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija bile komercijala-prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo.

Najtraženija zanimanja u 2018. i prvom kvartalu 2019. godine su: trgovac/prodavač, konobar, građevinski radnici, radnik u proizvodnji, call-agent (agent u pozivnom centru), komercijalista i unapređivač prodaje, vozač, programer/Software developer, kuhar i električar.

“U odnosu na prošlu godinu (2017.) došlo je do promjene na 2. i 3. Mjestu gdje se sada nalaze zanimanja konobar i građevinski radnik a prošle godine nalazila su se zanimanja call-agent i komercijalista/unapređivač prodaje. Također, na 4 mjestu ove godine nalazi se zanimanje radnik u proizvodnji dok je na istom mjestu prošle godine bilo zanimanje vozač. Bitno je napomenuti da su zanimanja call-agent, komercijalista, softwer-developera, vozač i dalje veoma tražena te se njihov udio u odnosu na ukupan broj oglasa i povećao ali su ipak na listi najtraženijih zanimanja prestigla druga zanimanja, i to najvjerovatnije zbog uticaja potražnje za radnicima iz inostranstva”, rekla je za BUKU Erna Saljević.

Ona kaže da prije deset godina velika potražnja na domaćem tržištu rada bila je, između ostalog, za službencima različitih profila, dok poslodavci danas uglavnom traže zanatlije i radnike u realnom sektoru.

“Zanimljivo je da naši ljudi imaju najveći interes za rad u kategorijama Administrativne i slične usluge, Arhitektonske usluge, Pravo, Bankarstvo, Ekonomija i finansije a najmanji interes za rad u kategorijama: Ugostiteljstvo, Proizvodnja , Građevinarstvo, Zaštitarske usluge, Ljepota I zdravlje, što su većinski i deficitarna zanimanja u našoh zemlji. Analiza portala Posao.ba pokazuje da su u 2008. najtraženija zanimanja bila u prodaji, ugostiteljstvu i administraciji, dok je u poslednjim godinama najveća ponuda vladala za radnicima u prodaji, proizvodnji i građevinarstvu”, ističe Erna.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com