Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Vozače u BiH kažnjavaju i zbog prespore vožnje, kazne od 30 pa do 150 KM Istaknuto

poliiiDok najčešće govorimo o saobraćajnim prekršajima zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, desetine vozača u našoj zemlji svake godine kažnjavaju se i zbog, ni manje ni više, nego prespore vožnje.

Iz nekoliko Ministarstava unutrašnjih poslova u BiH saznajemo da su policajci prošle godine kaznili tek nekoliko vozača zbog spore vožnje. Najveći broj, ukupno deset vozača, kažnjeno je na području Kantona Sarajevo.

 

U Zeničko-dobojskom kantonu nije bilo slučajeva sankcionisanja vozača zbog spore vožnje, dok je u Unsko-sanskom kantonu zabilježeno nekoliko slučajeva.

 

"Vrlo rijetki su slučajevi kažnjavanja zbog spore vožnje iako možemo reći da su prisutni vozači u saobraćaju koji upravljaju vozilom ispod minimalne dozvoljene brzine kretanja vozila", rekao nam je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

 

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona također nam govore da nisu česti slučajevi kažnjavanja vozača zbog spore vožnje.

 

"Sigurno je da moramo uraditi nešto i u takvim slučajevima. Treba potencirati da se zavedu pojačane akcije i kada je riječ o takvim vozačima, a naročito u gradskim područjima, ali i na otvorenim cestama", kazao nam je Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK.

 

Prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

 

Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 KM, ali u slučaju da je ovim prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna nesreća, počinioc će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM te će se vozaču odrediti jedan kazneni bod, propisano je zakonom.

 

Za izazivanje saobraćajne nesreće sbog spore vožnje, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.

 

U slučajevima prespore vožnje najčešće poteškoće u saobraćaju nastaju na magistralnim putevima. U takvim situacijama vozila koja se nagomilaju iza sporog vozila masovno se prebacuju u lijevu traku, pokušavajući preteći sporo vozilo.

 

Međutim, a obzirom da je teško procijeniti brzinu vozila koje dolazi iz suprotnog smjera, u ovakvim situacijama često dolazi do saobraćajnih nesreća, pa čak i lančanih sudara.

 

Na evropskim putevima daleko je češće kažnjavanje vozača koji sporom vožnjom ugrožavaju druge učesnika u saobraćaju. Na primjer, Belgija je do prije nekoliko godina kaznila čak 640 vozača koji su autoputevima vozili ispod ili oko 70 kilometara na sat ili su se na drugim putevima kretali brzinama nižim od propisanih. Spore vozače u SAD-u očekuje kazna i do 500 dolara.

 

S druge strane, do prije nekoliko mjeseci Odjel za saobraćaj u Velikoj Britaniji otkrio je da se povećava broj poginulih i ozbiljno povrijeđenih u sudarima na njihovim cestama koje uzrokuju vozači koji voze presporo. Kako kažu iz Odjela, predefanzivan stil vožnje u saobraćaju dovodi do pogrešnih procjena i reakcija ostalih vozača.

 

(klix)

 

 

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com