Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Džaferović: Dodiku je Ustavni sud BiH smetnja zbog potencijalnih odluka o otcjepljenju Istaknuto

dz555Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, izjavio je nakon današnje sjednice da je Ustavni sud BiH jedina institucija koja može zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i da, kao takva, Miloradu Dodiku smeta zbog potencijalne odluke o otcjepljenju RS-a.


"Ukoliko bi se donijela neka odluka o disoluciji, ne bi bilo institucije u Bosni i Hercegovini koja bi bila u mogućnost da zaštiti Dejtonski sporazum. Samo bi Ustavni sud BiH mogao zaštiti Dejtonski sporazum i Ustav. Zato se traži izbacivanje stranih sudija", rekao je Džaferović.

 

Naveo je kako je usvojena samo jedna odluka, pristigla kao prijedlog Ministarstva pravde BiH, da se odbije molba za pomilovanje dvije osobe.

 

"Mnoge od tih odluka idu u drugi krug glasanja, a to su one odluke koje se odnose na vanjsku politiku, agreman ambasadorima, nekoliko sporazuma važnih za BiH i druge zemlje", istakao je Džaferović, dodavši da će biti potegnut vitalni nacionalni interes kada je riječ o posjeti predsjednika Crne Gore.

 

Dodao je kako je Dodik glasao protiv odluke koja se donosi konsenzusom, a koja se odnosi na Oružane snage BiH.

 

"Možemo da vidimo na djelu jednu opstrukciju u funkcioniranju institucija BiH. Kako drukčije nazvati glasanje protiv odluke o ratifikaciju 19 državnih sporazuma koji su prošli svu neophodnu proceduru u svim drugim istitucijama. Bilo je neophodno da se donose formalni akt. To je opstrukciji funkcioniranja institucija BiH i opstrukcija Dejtonskog sporazuma", istakao je on.

 

Navodi kako je učestvovanje na sjednicama i glasanje protiv odluka ozbiljna povreda Dejtonskog sporazuma.

 

"To će u konačnici biti na štetu entiteta iz kojeg dolaze. BiH je postojala prije Dejtona, postojat će i poslije Dejtona. Može nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu. Ovo će zavšriti tako što će država BiH nastaviti svoje funkcioniranje. Ne može se pozivati na entitete, entitetsko glasanje i grubo udarati na ustavni poredak BiH", poručio je Džaferović.

 

Pozvao je političke predstavnike srpskog naroda da dobro paze šta rade i da dobro čuvaju Dejtonski sporazum.

 

"Ovo je jedna situacija u kojoj se pokušava na silu izdejstvovati jedno rješenje kada je riječ o Ustavnom sudu koje bi BiH moglo da odvede u sunovrat. Nije slučajno da su trojica sudija stranci koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. To je sa svrhom napravljeno, dvojica sudija iz RS-a, četiri iz FBiH i trojica stranih", rekao je Džaferović.

 

Navodi kako bi odlazak stranih sudija značio put u nestanak u BiH.

 

"BiH nikada neće nestati i mi nikada na takvo rješenje nećemo pristati. Hajde da promijenimo Ustav i izbacimo mogućnost entitetskog glasanja, pa da onda razgovaramo o isključenju stranih sudija. Kome smetaju, oni ne navijaju ni za koga ovdje osim za Dejtonski sporazum i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", istakao je on.

Poručuje kako nijedno rješenje neće proći kao produkt pritiska, kao produkt ucjene i kako ničiji diktat ne može proći.

 

"Željko Komšić nikoga nije obmanuo. Predsjednitšvo BiH u procesu izbora sudija učestvuje samo na nivou konsultacija, od nas se ne traži nikakva saglasnost. Šta god da je, to ne obavezuje predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da imenuje sudiju u Ustavni sud BiH", rekao je Džaferović.

 

Navodi kako se ovdje govori o tome da li treba ili ne treba imenovati stranog sudiju.

 

"To nije pitanje, on mora biti imenovan. Bilo je ovih situacija i ranije. Sasvim sigurno znam da ova pitanja nekad nisu ni dolazila na sjednicu Predsjedništva", zaključio je Džaferović.

 

Džaferović je istakao kako je on za provođenje kompletnog Priebeovog izvještaja o pravosuđu.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com