Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: Održane radionice na temu “Rano upozorenje i uzbunjivaje građana” Istaknuto

0218 civilna zastita obuka 1 649x365U okviru projekta Europska unija za bolju civilnu zaštitu održane su radionice na temu „Rano upozorenje i uzbunjivanje građana”. Cilj kompletnog projekta je priprema službi civilne zaštite u BiH za uključivanje u mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu. Na projektu su učestvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti, Uprave civilne zaštite RS-a i Federacije i Ured za hitne situacije Brčko distrikta, a predavači su bili službenici civilne zaštite Hrvatske.

Tri glavna elementa u sistemu zaštite i spašavanja su osviještenost odnosno nužnost uspostave, zakonski okvir i tehničko tehnološke organizacijske sposobnosti da se sistem uspostavi. Glavno načelo kod sistema uzbunjivanja je da se odgovornost za društvo i sistem uzbunjivanja pravedno raspodijeli na cijelo društvo i da svi oni koji ugrožavaju sigurnost građana svojim angažmanom brinu o građanima.

 

„ Nedostaje malo one empatije i brige za građane. Sve je okrenuto prema privatnom kapitalu i profitu i vrlo se nerado ulaže u funkcionalnosti koje donose direktno profit.Prije svega poticanje svih ovih subjekata da ravnopravno koji su izvori rizika doprinose sigurnosti građana u smislu uzbunjivanja,pravodobnog obavještavanja stanovništva, u smislu edukacije o uzrocima i posljedicama i jedna opća kolektivna svijest o vrstama rizika i prijetnjama treba biti ugrađena u sustav uzbunjivanja građana i to je nešto čemu se teži”, kazao je Milan Erjevec ,Služba za spašavanje Hrvatske.

 

Voditelj radnog paketa 1 u projektu EU za bolju civilnu zaštitu Davor Spevec pojašnjava koji su načini da se brže reaguje na vanredne situacije.

 

“Definitivno je razmjena informacija i što brža komunikacija između službi koje trebaju reagirati na izvanredni događaj ključna u tome.Nakon toga sve ide lakše.Uključivanjem u mehanizam civilne zaštite EU zemlje dobivaju mogućnost i traženja međunarodne pomoći, mada je to moguće i prije nego što se postane članica, ali puno je jednostavnije onda tražiti pomoć drugih zemalja članica mehanizma i onda lakše odgovoriti na tu situaciju”, istakao je Davor Spevec voditelj radnog paketa 1 u projektu EU za bolju civilnu zaštitu.

 

Iz civilne zaštite poručuju da su službe BiH veoma stručne i organizovane te da su spremne da odgovore na sve vanredne situacije.

 

(BDCTV)

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com