Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: Potpisan ugovor sa trinaest korisnika Državnog projekta stambenog zbrinjavanja Istaknuto

2020 02 20 Potpisani ugovor Drzavnog projekta stambenog zbrinavanjaGradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić u Omladinskom centru u Brčkom danas je potpisao ugovore za izvođenje građevinskih radova na izgradnji/sanaciji/rekonstrukciji stambenih jedinica za trinaest korisnika BH4 potprojekta, koji se realizuje u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja i na području Distrikta.

 

On je kazao da korisnici ubrzo mogu očekivati ulazak i izvođača na teren kako bi konačno dobili svoj krov nad glavom.

 

„Ovaj program regionalnog karaktera obuhvata BiH, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Riječ je o projektu Razvojne banke Vijeća Evrope u vrijednosti od oko 450.000 konvertibilnih maraka. Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja je pripremilo neophodne preduslove za realizaciju ovog projekta i, evo, nakon potpisivanja slijedi uvođenje izvođača u radove. Vjerujem da će ovih trinaest porodica vrlo brzo dobiti krov nad glavom”, kazao je Milić.

 

Šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH Petar Vrhovac kazao je da je od odabranih trinaest objekata više od pola za rekonstrukciju.

 

„Odjeljenje je izvršilo odabir korisnika i osiguralo sve druge prateće dokumentacije koje je zakon propisao. Objavili smo i javni konkurs za izbor izvođača koji će ovih dana ući na gradilište. Od trinaest objekata više od pola je za rekonstrukciju, dok će se ostali objekti sanirati”, kazao je Vrhovac.

 

Dragan Krnjić iz Donjeg Vukšića je jedan od trinaest korisnika ovog projekta kojem će se kuća izgraditi, jer je, kako kaže, u potpunosti srušena. On je kazao da je sretan što će imati kuću nakon dugi niz godina i da se ovome raduje kao i svi drugi koji su u ovom projektu.

 

Cilj programa je sveobuhvatni doprinos završetku dugotrajne raseljeničke situacije u partnerskim zemljama uz pružanje trajnih i održivih stambenih rješenja, uz potpuno poštovanje prava izbjeglica i interno raseljenih osoba i obostranu obavezu da usko sarađuju i usklađuju aktivnosti kako bi se osigurala trajna rješenja, bilo kroz dobrovoljni povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju.

 

U okviru ovog Državnog projekta stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u Brčko distriktu BiH u toku je realizacija potprojekta – BH4 izgradnje individualnih stambenih objekata. Brčko distrikt BiH u realizaciji programa ima ulogu implementatora kroz Jedinicu za implementaciju projekta.

 

Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja je za 13 korisnika BH4 potprojekta realizovalo sve prethodne aktivnosti koje se odnose na: odabir korisnika u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, projektovanje, pribavljanje potrebnih odobrenja i dozvola, postupak javne nabavke za izbor izvođača radova i nadzora nad izvođenjem radova. Odjeljenje također provodi potrebne aktivnosti za realizaciju ovog programa za još pet dodatnih korisnika.

 

Naime, u skladu s Okvirnim sporazumom između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja koji je stupio na snagu Odlukom Predsjedništva BiH o ratifikaciji iz multidonatorskog fonda sa prevladavajućim učešćem IPA sredstava koje osigurava Evropska unija, finansira se provođenje višegodišnjeg Državnog projekta stambenog zbrinjavanja (DPSZ) koji se provodi u potprojektima. Regionalni stambeni program (RHP) je program u koji su uključene četiri zemlje: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com