Menu

JP "Komunalno" Brčko preuzelo isplatu štete za ugriz pasa lutalica Istaknuto

psi 642x336U posljednje vrijeme povećan je broj pasa lutalica na ulicama Brčko distrikta. Šefica Sektora za zbirnjavanje napuštenih životinja, pri JP ‘Komunalno’, Željka Tomić, ističe kako su razlog tomu nesavjesni vlasnici koji napuštaju svoje pse te samim time stvaraju problem lokalnoj zajednici u kojoj živimo.

U brčanskom Azilu za pse nalazi se preko 350 pasa te su kapaciteti punjeni. Iz JP ‘Komunalno’ ističu kako iz tog razloga ne mogu intenzivno raditi na obavljanju prikupljanja pasa lutalica te ih prikupljaju samo iz područja gdje je to zaista potrebno i urgentno, kao što su dječji vrtići i dvorišta škola. Dodaju kako poduzeće ne može snositi i odgovornost za probleme koje kreiraju nesavjesni vlasnici pasa.

 

Tomić je naglasila kako je izmjenom Zakona o komunalnim djelatnostima i stupanjem Pravilnika na snagu prije četiri mjeseca, odgovornost za isplate šteta građanima kojima su psi lutalice nanijeli ugrize, preuzelo JP ‘Komunalno’.

 

„Napušteni psi su istraumirani, dezorijentirani i pod stresom i ne može se očekivati ništa drugo nego da takvi psi prave materijalne štete u domaćinstvima, pogotovo kada su u potrazi za hranom, te napadaju fizička lica. U posljednja četiri mjeseca u JP ‘Komunalno’ imali smo šest prijavljenih napada pasa lutalica na fizička lica i svih šest je završeno u rekordnom vremenu, te im je isplaćena odšteta u pojedinačnom iznosu od 900 KM“, rekla je Tomić.

 

Na području Brčko distrikta u tijeku je redovna besplatna akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće. Predstojnik Pododjela za veterinarstvo u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, Stevan Radić ističe kako je cijepljenje pasa obavezno prema zakonskim propisima, te je apelirao svim građanima koji imaju pse da dođu u Veterinarsku službu i izvrše ovu dužnost.

 

Prema njegovim riječima, godišnje se cijepi preko 3.000 životinja na našim područjima, a posljednih godina nije bilo slučajeva oboljelih od bjesnoće.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com