Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Izetbegović, Radončić i Komšić iz Sarajeva poručili Dodiku da ne prelazi crvenu liniju Istaknuto

ba faLideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić poručili su lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i zvaničnicima RS-a danas sa zajedničkog sastanka u Predsjedništvu BiH da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, poručivši im da povuku nedavne zaključke definisane u NSRS-u.

Izetbegović je u svom obraćanju rekao da će na svaku prijetnju teritorijalnom inergritetu BiH odgovoriti snažno.

 

"Nijedan pedalj ove države se ne može otcijepiti. Takvo nešto dovodi do narušavanja mira. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno OHR, da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci za krizu koju je prouzrokovao Dodik. Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo", kazao je on.

 

Izetbegović je dalje naveo da od Srbije traže da se striktno pridržava Dejtonskog sporazuma, a naročito njegovog člana 1.

 

"Blage i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovom prisutvu i pred patrijarhom SPC-a Dodik prijeti secesijom i narušavanjem teritorijalnog integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji. Nećemo pristajati ni na kakve ucjene. Nećemo podržati izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda, o tome se može razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO", rekao je lider SDA.

 

Pozvao je HDZ da pokrene proces uspostave vlasti u FBiH imenovanjem predsjednika FBiH. Također, rekao je da je BiH u prilici da preuzme 140 miliona eura grantova i da je to sada u opasnosti. Naglasio je da su pojedini investitori najavili povlačenje investicija iz BiH.

Radončić je rekao da su danas kao vladajuća koalicija izvršili moralnu i državničku obavezu da iskažu stav patriotskih snaga u BiH nakon ovoga što danima dolazi od Dodika i vlasti RS-a.

 

"Nismo to uradili da bismo uplašili građane, nego da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne smije preći. Nakon ovih reakcija očekujemo da se izvrši korekcija zahtjeva koje niko ne može prihvatiti", rekao je on.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je Milorada Dodika da se vrati radu u institucijama BiH kako to predviđaju Ustav i zakoni BiH.

 

"Štetu od njegovih postupaka u najvećoj mjeri snosit će građani RS-a zbog povlačenja potencijalnih investitora koje će otjerati atmosfera nesigurnosti. Druga stvar, ovdje u Predsjedništvu imate mnogo sporazuma i ugovora finansijske naravi. Veliki dio tog novca treba da ide u RS. Zato je takva vrsta političkog djelovanja nepotrebna i nanosi štetu onim ljudima za koje kaže da se zalaže", kazao je Komšić.

On je dodao da se mora znati dokle se može ići u političkom djelovanju.

 

"Država BiH i njen suverenitet i integritet nisu nešto o čemu se pregovara, institucije BiH, uključujući Ustavni sud i strane sudije, također nisu nešto o čemu se pregovara. Da bi se o tome pregovaralo, mora se ući u sveobuhvatnu reformu sistema. To što nam se odluke sudova ne sviđaju, ne znači da se one ne moraju provoditi, ali ne možete ih direktno rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta", jasan je bio Komšić.

 

Pozvao je Dodika da se vrate uobičajenim poslovima i aktivnostima te donošenju odluka koje su im u opisu poslova.

 

"BiH se sigurno neće raspasti ni doći u priliku u kojoj je bila kad je velika sila udarila na nju i pokušala da je rasturi. Nije uspjelo tada i neće nikad, jer je to volja većine građana BiH", poručio je Komšić.

 

(klix)

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com