Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Građani Brčko distrikta BiH između dva straha korona virusa i zastave BiH Istaknuto

brcko 051113 tw630Na prvo je upozorila svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na drugo Gradonačelnik Brčko distrikta BiH.


Infekcija korona virusom ima pandemijske razmjere i postoji epidemiološka prijetnja da se pojavi i Brčko distrikt BiH.


Nadležne institucije su poduzele sve potrebne mjere za zdravstveno zbrinjavanje eventualno oboljelih od korona virusa po zahtjevima SZO I u skladu sa jedinstvenom drzavnom strategijom u sprečavanju pojave i širenja virusa.


Građani su zabrinuti i u strahu od korona virusa koji je potencijalno oboljenje svih građana bez obzira na dob i spol. Ipak stručnjaci tvde da nema mjesta panici i u 150 do sada urađenih stručnih studija vezano za ovaj virus i ovaj period nisu ustanovili signifikantnu razliku u smrtnosti oboljelih od korona virusa i "obične" sezonske gripe koja se redovno pojavljuje i u Brčko distriktu BiH.


Korona virus je kratkog inkubacionog perioda i ima svoj ciklus trajanja i vremenom sam nestane. I najvažniji korak u borbi protiv ovog i svih ostalih virusa je identifikacija izvora ili tzv "nultog" pacijenta.


A drugi strah građana distrikta nastao je reakcijom na ukrašavanje grada zastavama države BiH a povodom Dana nezavisnosti BiH.


Izvor Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, i nije potrebna identifikacija.


Za postavljanje zastava BiH traži disciplinsku pa i eventualnu krivičnu odgovornost, alarmirao je policiju, inspektorat...traži krivce.


I sigurno da nema primjera u politici i povijesti da je neko sankcionirao čin isticanja zastave vlastite države i u dane državnih praznika.


Gosp. Milić je računao i na podršku dijela javnosti ali trebao je ukalkulirati i one koje je ova reakcija uvrijedila, a njih je svakako više.Istina da u Brčko distriktu BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima ali nije postojao ni 09.januara kada se obilježavo neustavni Dan RS-e.


I nije bilo reakcija a pogotovo ne prijetnji disciplinskim i krivičnim odgovornostima. Dobro razumijemo povijesni i politički kontekst.


Zbog straha od korona virusa građani ostaju u svojim domovima samo privremeno a zbog straha od "anti-BiH virusa" odoše diljem svijeta i zauvijek.


I Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali.


A gosp. Milić ne treba biti u strahu da će u Brčko distriktu BiH ikada osvanuti neka druga osim zastave BiH . Ista kao na East Riveru.

 

Vjeće Stranke za BiH Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com