Menu

Nenad Ristanić, ugledni brčanski biznismen: "Za uspjeh je potreban plan, puno rada i jasna strategija razvoja." Istaknuto

 

"Za uspjeh je potreban plan, puno rada i jasna strategija razvoja. U središtu svih tih planova mora biti čovjek i naša obaveza da stvorimo šansu da živimo bolje", kaže u intervjuu  Nenad Ristanić, ugledni brčanski biznismen, vlasnik hotela i restorana "Bakarni",  te nove prozvodne firme " Gastro centar ".

1. U septembru 2019. proslavili ste 16 godina rada. Kako je nastao "Bakarni"? Možete li reći kako ste napredovali u ovih šesnaest godina i navesti najveća dostignuća do sada?

Uz puno zalaganja i truda, znajući da kada krenemo, možemo se nadati da će uspjeha biti. Mislim da je moj najvažniji projekt u životu povratak iz inostranstva i otvaranje firme "Bakarni" koja se sve više razvija. Osim kapitala, uložio sam svoje znanje i iskustvo, koje sam stekao radeći izvan Bosne i Hercegovine, gdje u kontinuitetu i danas koristim svo to znanje i poznanstvo kada je riječ o suradnji na međunarodnom području. Svi koji žele da se upuste u svijet poslovanja moraju znati jedno, život je borba i moramo stalno postavljati ciljeve i boriti se. Porodica je bila  najveći razlog za mene ulaska u privatni posao i ekonomiju, kao i činjenica da nikad nisam navikao da očekujem da mi drugi pomognu.

2. U kojem smjeru se razvija brčanska gastronomija? Kako se restorani "Bakarni" uklapaju u taj razvoj?
Na području  Brčko distrikta,  turizam sve više postaje gospodarska grana koja napreduje po stopi rasta, jer usporedba podaci ukazuju na iznimne kvantitativne pomake. Naš brčanski gastronomski identitet, u sklopu nematerijalne kulturne baštine, ako je dobro dizajniran i uključen u turističku ponudu, može poboljšati imidž područja Brčko distrikta, a time naš turizam  učiniti konkurentnijim.
Lanac hotela i restorana "Bakanir" ima prepoznatljiv gastronomski identitet među domaćim gostima, i stranim turistima. Nastavit ćemo se zalagati za autentičnost hrane i kulturne baštine, proširenje nacionalne gastronomske ponude, kao i korištenje domaćih namirnica u svrhu njegovanja tradicionalne gastronomske baštine.

3. Ove godine ste proširili svoju aktivnost, i to je ono što nam najviše nedostaje a to je proizvodnja....

Ove godine smo proširili naše aktivnosti i registrirali novu firmu koja će biti isključivo usmjerena na proizvodnju. Firma je registrirana kao "Gastro centar" a glavna djelatnost joj je proizvodnja hrane. Već su u funkciji: mesara, pekara i proizvodnja tjestenine.
U procesu je postavljanje pogona za proizvodnju trajnih i polutrajnih mesnih proizvoda. Sirovine dobijamo isključivo od domaćih poljoprivrednika. U planu nam je i proizvodnja ribe u sistemu za recirkulaciju s obzirom da imamo nedostatak  konzumne slatkovodne ribe na tržištu za 70 %.

4. Kako biste opisali ekonomsku klimu na području Brčko distrikta? Jesmo li i koliko smo daleko iza regiona?

Pojednostavljivanje administrativnih procedura jedan je od uvjeta za stvaranje pozivne poslovne klime i privlačenje investitora. Smanjenje troškova i vremena za dobivanje poslovnih dozvola, i olakšanje procesa registracije, rezultiralo bi konkurentnim gospodarstvom, ulaganjima i povećanjem zaposlenosti. Važno je napomenuti da nam je potrebna i nova razvojna strategija koja će omogućiti maksimalno korištenje svih naših resursa.
Mislim da se puno toga može učiniti da nam svima bude bolje. Važno je napomenuti da Vlada Brčko distrkta, tačnije Odjel za obrazovanje mora biti u komunikaciji s poslovnim ljudima, kako bi što prije došlo do željenih rezultata. Vrijeme je da se svi malo više poštujemo, cijenimo i poštujemo svakoga ko stvara i ekonomizira našu zajednicu. Ekonomija je motor, a biznismeni su ljudi koji znaju i mogu pokrenuti taj motor razvoja Brčko distrikta BiH.

 5. Vaša poruka mladim ljudima koji žele napustiti Brčko?

 Moramo učiniti sve što je u našoj moći da to smanjimo, ali ako su već odlučili otići na zapad, onda im želim dati primjer, da budem podstrijek, te da iskoriste i njihov sistem rada i ophođenje prema obavezama.
I naravno nakon toga, imati na umu da se vrate odakle su stali, svojim korijenima. Nigdje nije ljepše nego u vašoj zemlji, pogotovo ovom području gdje živimo, mislim na Brčko distrikt i okolinu.  

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com