Menu

Brčko: Produžen pritvor osumnjičenima za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića Istaknuto

 

Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 2. marta je, na prijedlog brčanskog Tužilaštva, produžio pritvor na još tri mjeseca osumnjičenima za otmicu i ubistvo Z. E., saopćeno je jutros iz Pravosudne komisije ove lokalne zajednice.

Iako je ova institucija navela samo inicijale, javnosti je poznato da se radi o Nihadu Hukiću, Suvadu Djedoviću, Suanu Haliloviću i Samidu Šabanoviću, svi sa područja BDBiH, koji su osumnjičeni da su oteli i lišili života Edina Zejćirovića iz Čelića i time izvršili krivična djela – Otmica iz člana 177, stav (2) i Ubistvo iz člana 163, stav (2) tačka 1. Krivičnog zakona BDBiH.

Ovakvu odluku Sud je donio nakon što je utvrdio da za sve osumnjičene i dalje postoji razlog za određivanje pritvora propisan odredbom člana 132, stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BDBiH, odnosno zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Osumnjičenom Šabanoviću pritvor je produžen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva iz člana 132, stav (1) tačka a) Zakona o krivičnom postupku.

“Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, napomenuli su iz Pravosudne komisije.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com