Menu

Četvrti slučaj u BiH: Djevojčica iz Čelinca zaražena koronavirusom Istaknuto

koo9U BiH je potvrđen četvrti slučaj koronavirusa. Riječ je o kćerki zaraženog muškarca iz Čelinca, kojem je virus potvrđen u petak.


Podsjećamo, otac zaražene djevojčice je radio u Italiji i doputovao je zajedno s muškarcem koji je prvi zaraženi virusom korona u BiH.

 

Djevojčica je hospitalizovana i njeno stanje se prati, kazao je ministar zdravstva RS Alen Šeranić. Prvi nalaz koji je urađen bio je negativan, ali nalaz je zbog simptoma ponovljen i on je bio pozitivan. Riječ je o djevojčici koja pohađa srednju školu.

 

Istaknuto je da je škola dezinfikovana i da neće biti zatvorena.

 

"Osigurani su osnovni preduslovi da se nastava može odvijati, tako da o zatvaranju ne trebamo ni razgovarati. Djeca iz razreda će biti pregledana zajedno s nastavnicima predmetne nastave. Slučaj se ne može posmatrati kao slučaj dječaka koji je bio pozitivan i išao u školu jer je njen prvi uzorak bio negativan. Jedan negativan test ne znači da se situacija neće promijeniti i zato se mora pratiti. Pacijenti su dobili jasna uputstva kada je riječ o njihovom nadzoru", kazao je Šeranić.

 

Dodao je da su dva pacijenta kod kojih je virus ranije potvrđen još uvijek u bolnici i da se njihovo stanje prati.

 

Jelena Đaković-Dević iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo kazala je da zasad ne postoji nijedan razlog za zabranu masovnih okupljanja u Republici Srpskoj.

 

"Za sve potvrđene slučajeve identifikovali smo nalaze prenosa infekcije. Nema potrebe za zabranom javnih okupljanja. Ko god je bio u bliskom kontaktu s oboljelima, mora ostati u izolaciji", kazala je Đaković-Dević.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com