Menu

Inspektori zbog naglog povećanja cijena trgovce kaznili sa 43.500 KM Istaknuto

potrosacka kosarica 1 810x508Federalni tržišni inspektorat vrši pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme - maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme, kao i osnovnih životnih namirnica za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje

Od proglašenja pandemije novog koronavirusa (COVID-19), Federalna uprava za inspekcijske poslove stavila je sve svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva.

 

Federalni tržišni inspektorat vrši pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme – maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme, kao i osnovnih životnih namirnica za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje.

 

Dežurni timovi Federalnog tržišnog inspektorata jučer su izvršili ukupno 11 nadzora, te utvrdili 16 prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje 16 prekršajnih naloga u iznosu od 43.500 KM.

 

Prema izvještajima Federalnog tržišnog inspektorata, još uvijek nije evidentirano masovno nerazumno povećanje cijena. Ukoliko do toga dođe, Federalna uprava za inspekcijske poslove će predložiti Federalnom ministarstvu trgovine i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine donošenje odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena i organičavanja marži.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove apeluje na sve privredne subjekte, distributere i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i trgovinu na malo da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta, te upozorava da će sve zloupotrebe narušavanja prava potrošača i uvjeta slobodnog formiranja cijena i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje izazvane strahom građana i proglašavanjem pandemije koronavirusa biti sankcionisane.

 

Također, poziva sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozorava da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove podsjeća da je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović potvrdio da su sve trgovine u Federaciji BiH uredno snabdjevene svim robama široke potrošnje, naglašavajući robne artikle poput prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu za kojima trenutno vlada prekomjerna potražnja usljed pandemije koronavirusa.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com