Menu

Japanac zaražen koronavirusom drugi put, stručnjaci upozoravaju na drugi val zaraze Istaknuto

 

Čovjek iz Japana koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovo je pozitivan na Covid-19. Ovo je drugi takav slučaj zabilježen u Japanu, dok iz Kine stižu navodi o osobama koje su ponovo oboljele.
Riječ je o muškarcu od sedamdeset i nešto godina, kod kojeg je virus detektiran polovinom februara. On je bio jedan od putnika na kruzeru Diamond Princess, koji je tada bio u karantinu. Oboljeli muškarac bio je u izolaciji u Tokiju sve do 2. marta kada je dobio potvrdu da je zdrav i vratio se kući. Simptomi su se, nažalost, vratili u vidu temperature od 39 stepeni, a u bolnici su mu testiranjem potvrdili da ponovno boluje od Covid-19.

On nije prvi takav slučaj zabilježen u Japanu. Nedavno je žena iz Osake testirana kao pozitivna na koronavirus, i to drugi put, nakon što je bila bolesna krajem siječnja. Tri sedmice nakon napuštanja bolnice, grlo joj je oteklo i osjetila je bol u grudima. Slični navodi stižu i iz Kine gdje su liječnici upozorili da postoji vjerovatnost da se izliječeni pacijenti mogu ponovno zaraziti, prenosi news.com.au.

Iako svi pacijenti oboljeli od Covid-19 kasnije steknu antitijela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju, kako je istaknuo Zhan Quingyuan, direktor Odjela za prevenciju i liječenje upale pluća bolnice u Pekingu. Naučnici nastoje podrobno ispitati novi koronavirus te još nema temeljnih dokaza da je zaista moguće oboljeti od Covid-19 više od jednom.

Postoji pretpostavka da kod nekih ljudi test zakaže pa se pokažu negativnim na koronavirus jer on ne bude detektiran u nosu ili grlu, ali opstane u plućima. Ako je ova teorija tačna, koronavirus može provesti neko vrijeme u organizmu bez simptoma pa se pokazati tek kada dospije u pluća.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com