Menu

Brčko: Naredba o angažovanju organizacija i pojedinaca za pomoć građanima Istaknuto

opcina centar vise od 400 gradjana zatrazilo pomoc pomoc 1 5e7892b75ecd9Na jedanaestoj telefonskoj sjednici Kriznog štaba Brčko distrikta BiH komandant Štaba i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izdao je

NAREDBU

o postupku angažovanja volonterskih organizacija, grupa građana i pojedinaca za pomoć stanovništvu

 

Član 1.

 

Sve organizacije, grupe građana i pojedinci koji su dobrovoljno spremni da pomognu stanovništvu putem vršenja aktivnosti (podjele hrane i dezinfekcije) moraju se obratiti Odjeljenju za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, radi vođenja evidencije.

 

Član 2.

 

Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH će sve takve organizacije, grupe građana i pojedince uputiti na Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH koji će izvršiti upute, obuke i objašnjenja te ih upoznati s procedurama.

 

Član 3.

 

Nakon izvršene obuke, Krizni štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH može izdati potvrde za izvođenje određenih aktivnosti za sve registrovane organizacije, grupe građana i pojedince.

 

Član 4.

 

Organizacije, grupe građana i pojedinci koji dobiju potvrdu iz člana 3. ove naredbe mogu vršiti aktivnosti na terenu, s tim da imaju obavezu jednom dnevno, najkasnije do 17.00 sati, Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH dostaviti spisak izvršenih aktivnosti. Spisak će sadržavati ime i prezime korisnika, broj lične karte i vrstu aktivnosti sa specifikacijom.

 

Član 5.

 

Zabranjuju se sva politička i stranačka obilježja iz člana 1. ove naredbe.

 

Član 6.

 

U slučaju pojačavanja restriktivnih mjera, Krizni štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH može svim organizacijama, grupama građana i pojedincima ukinuti ranije izdate potvrde.

 

Član 7.

 

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

Na jedanaestoj sjednici naloženo je šefovima odjeljenja za javne poslove i komunalne poslove da u saradnji s javnim preduzećima osiguraju funkcionisanje komunalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju Brčko distrikta BiH i preduzmu sve nužne radnje s ciljem prevencije korona virusa. Troškovi nastali u ove svrhe će se utvrđivati nakon prestanka opasnosti od širenja korona virusa.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com