Menu

Svjetska zdravstvena organizacija poručila BiH: Najvažnije je da povećavate broj testiranih Istaknuto

test55Ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević održala je danas radni sastanak sa predstavnikom Svjetske zdravstvene organizacije Victorom Olsavszkim. Poručili su da je najvažnije stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih.

Tema sastanka je bila organizovanje virtuelne konferencije ministara zdravlja u BiH, koordinatorice Ujedinjenih naroda Ingrid McDonald, predstavnice UNDP-a Steliane Nedera i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victora Olsavszkog. Cilj ove konferencije bio bi finaliziranje jedinstvene liste potreba medicinske opreme prema WHO, posebno imajući u vidu da je veoma teško doći do adekvatne potrebe u vremenu sveopšte potrebe za medicinskom opremom.Najvažnija poruka ovog sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva civilnih poslova, se odnosi na stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih."Testiranje je pola puta ka prevazilaženju problema širenja zaraze koronavirusa. Ova poruka je zajednička i izravan je rezultat razmjene informacija o broju zaraženih i oboljelih u BiH, kao i povećanom broju izvorišta coronavirusa u BiH", saopšteno je.Doktor Olsavszky je pohvalio trud Ministarstva koje svakodnevno podnosi izvještaj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o epidemiološkoj slici u BiH.Važan aspekt sastanka odnosio se i na finaliziranje priprema za obuku uposlenika Granične policije koju koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH uz podršku WHO. Obuka ima za cilj zdravstvenu zaštitu graničnih policajaca.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com