Menu

Distrikt daje šest miliona maraka za martovsku platu Istaknuto

 

Vlada Brčko distrikta odlučila je na vanrednoj sjednici da pomogne privredi kako bi lakše podnijela situaciju nastalu usljed pandemije izazvane virusom korona, piše eBrčko.
Pravnim licima i preduzetnicima čiji je rad zabranjen, kako bi se spriječilo širenje virusa, biće refundirana isplata minimalne bruto plate.

– To je neto plata od 520 KM sa pripadajućim porezima i doprinosima za mjesec mart – rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Milić je pojasnio da pravo na ovu subvenciju imaju preduzetnici i pravna lica čije je sjedište u Brčko distriktu gdje su registrovani i gdje obavljaju delatnost kojima je, na osnovu odluka Kriznog štaba i Vlade Brčko distrikta, zabranjen rad ili su zbog prirode svog posla i povezanosti sa firmama kojima je rad zabranjen bili spriječeni u obavljanju svog rada.

Pravo na ovu subvenciju imaće i pravni subjekti koji su na osnovu drugih odluka nadležnih institucija bili spriječeni u obavljanju svojih djelatnosti.
Prema Vladinoj odluci, pravo na subvenciju poreza i doprinosa za isplaćene plate za mart u iznosu od 30 odsto imaće i sva ostala preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice sa područja Brčko distrikta, osim javnih preduzeća, ustanova, banaka i udruženja koja su registrovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama i Zakonom o mjesnim zajednicama u Brčko distriktu BiH.

Na ovu vrstu pomoći neće moći računati preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koje su u martu otkazale ugovor o radu najmanje jednom radniku, kao ni oni koji nisu platili poreze i doprinose na plate isplaćene za 2020. godine.
Gradonačelnik Milić je rekao da je riječ o značajnoj mjeri, dodajući da su među prvima u BiH donijeli konkretne mjere za pomoć privredi.
– Ovo je prioritetna i urgentna mjera koju smo donijeli kao vid podrške privredi. Naše su procjene da će izdvajanja po ovom osnovu za ovaj jedan mjesec iznositi oko šest miliona maraka – rekao je gradonačelnik Milić.
Dodao je da će Vlada nastaviti da prati stanje i da će kroz druge mjere koje će razmatrati pomoći privredi.
– Poljoprivredu nećemo zanemariti i najvjerovatnije ćemo insistirati na tome da se promptno isplate podsticaji, koji inače kasne, kako bi poljoprivrednici mogli raditi – istakao je Milić.
Naveo je da će Vlada razmatrati i mjere pomoći građanima, ljudima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i penzionerima.
– U budžetu imamo obezbijeđena sredstva za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima. Ona su se do sada isplaćivala krajem godine.
Animirali smo naše Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da pripremaju taj program, da bismo u ovom vremenu izvršili isplatu jednokratne novčane pomoći, jer smo sigurni da će ona penzionerima više značiti danas nego u oktobru – istakao je Milić.
Dodao je da sa udruženjima banaka razgovaraju o načinu isplata penzija i da su predložili da banke u određene dane i u određenim terminima rade samo za penzionere, kako bi mogli da podignu svoje penzije.

Na ovu vrstu pomoći neće moći računati preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice koje su u martu otkazale ugovor o radu najmanje jednom radniku, kao ni oni koji nisu platili poreze i doprinose na plate isplaćene januar 2020. godine.
Prema procjeni Odjeljenja za privredu preduzetim mjerama zabrane rada radi sprečavanja širenja virusa korona u Brčko distriktu direktno je ugroženo 5.700 radnih mjesta ili 31,8 ukupno zaposlenih radnika

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com