Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Izetbegović: Armija RBiH je bila najvažniji garant opstanka naroda i države Istaknuto

bakir fah 5a60ef5de203c 970xr 5e665dd8eb300 970xrPredsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović obratio se građanima uoči 15. aprila - Dana Armije RBiH, pozvavši ih da upute molitve za borce koji su dali život braneći državu u minulom ratu.

 

Sutra se navršava 28 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.



"Od početka agresije, pa sve do dejtonskog mira, Armija Republike BiH je bila najvažniji garant opstanka naroda i države. Da nije bilo 220.000 odlučnih boraca u redovima Armije i MUP-a RBiH koji su disciplinovano izvršavali odluke Predsjedništva RBiH, danas zasigurno ne bi bilo Bosne i Hercegovine", započeo je Izetbegović.



Objasnio je kako je otpor pružen daleko nadmoćnijem neprijatelju, a u zadnjoj godini rata, kada je snaga i opremljenost Armije porasla, odbrambeni rat je prerastao u oslobodilački.



"Desilo se po ko zna koji put u historiji da je manje brojna i slabije opremljena vojska, koja se borila za ispravne ciljeve, nadjačala nadmoćne vojne snage.


Ispravan cilj i časan način ratovanja odredili su duh Armije RBiH, te učinili da nakon svega možemo da se samo ponosimo na nju i njene borce", kazao je Izetbegović.



Pozvao je građane da se s ponosom prisjete šehida i poginulih boraca Armije RBiH.



"To su najbolje generacije sinova i kćeri koje je Bosna i Hercegovina ikada dala. Njihova spremnost da daju svoje živote braneći zemlju u kojoj su rođeni, trajno nas obavezuje da nastavimo njihovim putem. Proučimo fatihu, ili na drugi način odajmo počast svima onima koji više nisu s nama. Sjećajmo ih se zauvijek i učimo nove generacije o časnoj i slavnoj borbi Armije RBiH", zaključio je Izetbegović.

 

https://www.klix.ba/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com